Grad Beli Manastir, u partnerstvu s HKUD-om Beli Manastir provodi projekt većim djelom sufinanciran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva iz područja sudioničke demokracije gdje su građani sa svojim idejama temelj realizacije i provođenja projekta. U rujnu prošle godine održano je Javno savjetovanje na koje se odzavalo 40-ak građana. Zaključeno je kako projekt mora uključivati mlade osobe i žene, po mogućnosti nezaposlene, radit će se na projektima koji će ciljanu skupinu potaknuti na društveno koristan rad.

Planira se provođenje koordinacije jedinica lokalne samouprave i udruga kako bi projekt bio dobro osmišljen.  Osigurat će se edukacija i obrazovanje za sve zainteresirane,  te prostor za provođenje planiranih aktivnosti“ rekao je voditelj projekta, Tomislav Tenjeri i dodao kako je projet podijeljen u tri djela.

Prvi dio je adaptacija tavanskog prostora iznad HKUD-a Beli Manastir kako bi građani volonteri mogli raditi na projektu. Drugi dio se odnosi na radionice narodnog blaga (rekonstrukcija narodnih nošnji, izrada suvenira i nakita), a treći dio je klub ‘Tradicijski korzo’ gdje će građani volonteri predlagati aktivnosti, seminare, radionice, humanitarne akcije, sportske sadržaje i sl.

Tenjeri je najavio tiskanje mjesečnog kataloga sa svim informacijama o projektu i najavama budućih aktivnosti kako bi građani na vrijeme bili informirani, te pozvao sve na sastanke koji se održavaju jednom tjedno. ‘Sljedeći sastanak je već sutra, u četvrtak 24. siječnja u gradskoj Vijećnici od 18 sati stoga pozivam sve zainteresirane neka nam se pridruže.’ kaže Tenjeri.

Ponosni smo jer smo uspjeli ući u uži krug među 12 gradova koji su dobili sredstva za ovaj projekt vrijednan preko 400 000 kuna.“ rekao je gradonačelnik Ivan Doboš i napomenuo kako je smisao projekta je da, nakon njegovog završetka, građani i dalje dolaze u Tradicijski korzo i svojim idejama doprinose podizanju kvalitete življenja.

Prezentaciji projekta nazočio je i Vladimir Kedmenec, predsjednik HKUD-a Beli Manastir kao partnera u svim projektim aktivnostima i rekao kako je HKUD učinio korak dalje uključujući se u ovaj projekt posebice kada je riječ o radionicama rekonstrukcije narodnih nošnji, izradi suvenira, nakita i sl.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps