POLICIJA UPOZORAVA

Građani ponovno primaju trojan virus. Od korisnika traži da uplate 500 kuna putem PaySafe kartice kako bi se računalo otključalo u roku od 72 sata.

Građani su ponovno suočeni s pokušajem prijevare tijekom pretraživanja interneta. Policija upozorava da su u proteklih nekoliko dana mnogi zaprimili lažne obavijesti s logotipom MUP-a RH i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, a koja će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

MUP stoga sve građane podsjeća da ne provodi nikakvu akciju njihova praćenja i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu tzv.”GVU Trojan“ koji ”otima“ računalo. GVU Trojan virus je koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji.

Izvor: Vecernji.hr

Website Apps