IZLOV SOMA NA TOPOLJSKOM DUNAVCU

Unatoč neslaganju pojedinaca i zamjerki upućenih na račun Zajednice športskih ribolovnih udruga Baranje, selektivni izlov određenih ribljih vrsta na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, bit će nastavljen ove godine. Tvrdi to predsjednik ZŠRU-a Ivan Gerenčir.

– Selektivni izlov soma i tolstolobika sigurno će biti nastavljen, i to najvjerojatnije u ožujku ili travnju – priča Gerenčir, ističući kako je tako odlučila struka i resorno ministarstvo, za što postoje svi potrebni dokumenti. Ponavlja kako je monitoringom utvrđeno da je u Puškašu najmanje sto tona somova, što je golema količina. Neki su primjerici pravi divovi, pa ih ribiči ”ni pod razno” legalnim načinom ne mogu izvaditi iz vode. Za novi selektivni izlov nadležni su se odlučili i stoga što je prošle godine postigao rezultate relativno lošije od očekivanih.

– Za desetak dana, koliko je trajao izlov, iz vode je izvučeno prbližno 2.000 kilograma tolstolobika i petstotinjak kilograma soma. Tolstolobici su težili između 50 i 60 kilograma, dok su somovi bili između 30 i 40 kilograma – podsjeća, naglašavajući da je u vrijeme početka selektivnog izlova, krajem prošlogodišnjeg listopada, som već zauzeo ”zimsku busiju”, pa je mnoštvo ove najveće dunavske ribe ostalo u Puškašu. Ove godine, nada se Gerenčir, trebalo bi biti uhvaćeno znatno više somova.

– Ta riba čini golemu štetu, pa je, između ostaloga i zbog somova, u vodi sve manje šarana. Budući da na Puškašu planiramo izgraditi svjetsku ribolovnu stazu, šarana u vodi mora biti u dovoljnim količinama – naglašava. Važno je istaknuti, tvrde u ZŠRU, da će selektivni izlov obavljati netko od gospodarskih ribara u koje Zajednica ima povjerenja. Trideset posto od izlova pripast će upravo ribaru, dok će od novca zarađenog od prodaje 70 posto izlova, ZŠRU poribiti Puškaš plemenitom ribom, najviše šaranom.

Velika natjecanja

”Planovi za ribolovnu stazu i organiziranje velikih ribolovnih natjecanja su izrađeni, dobili smo potporu s raznih instanci, ali prvo moramo riješiti pitanje nedostatka šarana, odnosno viška somova”, kaže Gerenčir. Naglašava da bi izgradnja staze trebala početi vrlo brzo, možda već u veljači, ako to vrijeme dopusti.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps