OPTIČKA INFRASTRUKTURA  

Postoji 3.000 kilometara infrastrukture, a brzi internet ima samo 30 posto stanovništva

Vlada je odlučila pokrenuti projekt koji bi do kraja 2013. trebao objediniti optičku infrastrukturu sada raspodijeljenu na sedam državnih tvrtki i stvoriti optičku mrežu nove generacije, čime bi se dostupnost širokopojasnog interneta proširila na sva mjesta u Hrvatskoj.

Razlog ovoj odluci jest činjenica da smo po gustoći širokopojasnih priključaka pri dnu ljestvice zemalja EU-a. Dobar širokopojasni pristup ima 54,7 posto stanovništva, slabiji pristup ima 43,1 posto stanovništva, uglavnom u ruralnim područjima i prigradskim naseljima, a 2,2 posto, ili 92.000 stanovnika, uopće nema širokopojasni pristup internetu.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kao cilj projekta stvaranje uvjeta da svi imaju pristup novoj generaciji širokopojasnog interneta, budući da privatni operateri pronalaze interes za ulaganja samo u najnaseljenijim dijelovima države a tu je riječ o samo tridesetak posto stanovništva.

Voditelj projekta je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave. “Državna poduzeća imaju svoju infrastrukturu, u nju je uloženo mnogo novca, ali je sve neusklađeno i neujednačeno, svi su to radili samo za svoje potrebe. Dvije najveće mreže u državnom vlasništvu – Carnet i Hitronet se preklapaju, a svaka od njih zasebno se plaća. Postoji i infrastruktura MORH-a u Jadranskom moru koja je izgrađenu još za vrijeme bivše JNA. Ona čeličnim cijevima, u kojima se nalaze bakrene žice, povezuje Pulu s Prevlakom i sve bitne otoke. Sve to treba objediniti u veliku mrežu nove generacije”, rekao je Parić.

Nova državna tvrtka trebala bi preuzeti upravljanje optičkom mrežom državnih poduzeća, poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, HEP-a, Plinacra, Janafa, Autocesta Rijeka – Zagreb…

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps