LEGALIZACIJA U BARANJI

Vlasnici vikendica nezadovoljni su nekim izjavama ministrice graditeljstva Anke Mrak Teritaš  

Približno 170 Baranjaca podnijelo je do kraja prošle godine u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša zahtjev za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata. Među njima, kažu u ispostavi, nalaze se većinom oni čije su građevine već posjetili građevinski inspektori (rok im je bio kraj godine), ali ima i onih kojima rješenje za uklanjanje objekata nije ispisano, pa je, sukladno Zakonu, rok za predaju zahtjeva za legalizaciju objekata kraj lipnja 2013. godine. Sudeći prema relativno malom broju zahtjeva, može se zaključiti da nadležne pravi posao tek očekuje, budući da nema sela u Baranji bez nelegalno sagrađenih objekata, ponajprije onih gospodarskih.

“Rat” s legalizacijom već poodavno vode vlasnici vikendica (njih više od stotinu) na Zelenom otoku, smještenom na Dunavu u blizini Batine. Dopredsjednik jedine zelenootočke udruge – Udruge za zaštitu Zelenog otoka, Eugen Boczka, nezadovoljan je nekim izjavama ministrice graditeljstva Anke Mrak Teritaš, koju proziva za dezinformiranje javnosti, vezano uz rokove za podnošenje zahtjeva.

– Zakon je jasan. Kaže kako su zahtjeve za legalizaciju do kraja prošle godine morali podnijeti svi oni kojima je izdano rješenje za uklanjanje objekata prije stupanja na snagu novog Zakona, dakle prije kolovoza 2012. godine, dok su svi ostali to dužni učiniti do kraja ovogodišnjeg lipnja. No, ministrica je ispričala drugačiju priču, te pojedince natjerala u očaj – tvrdi Boczka, navodeći primjere nekih Zelenootočana koji su rješenja o rušenju dobili poslije kolovoza, čak u listopadu, pa nisu znali kuda bi sa sobom.

Nije to jedini problem koji ih muči vezano uz legalizaciju. Kaže kako im Hrvatske vode još uvijek nisu izdale suglasnost potrebnu za podnošenje zahtjeva, bez koje od legalizacije nema ništa. Stoga je dio Zelenootočana u belomanastirsku ispostavu podnio nepotpune zahtjeve, pa su osuđeni na čekanje na nešto na što ne mogu utjecati. Podsjetimo, Hrvatske su vode jedina nadležna pravna osoba uz čiju se suglasnot mogu ozakoniti građevine na vodnom dobru.

Ljuti na Općinu Draž

Zelenootočani su nezadovoljni i nametom Općine Draž, čije je Općinsko vijeće, tvrdi Boczka, odlučilo kako će komunalni doprinos pri legalizaciji objekata za vlasnike vikendica biti 23 kune po prostornom metru vikendice. Odluku nazivaju nemoralnom. “Legalizaciju treba poticati, a ne činiti nešto kontraproduktivno”, misli Boczka.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps