POKLADNO JAHANJE U BRANJINOM VRHU

Ako se za nekoga može reći da je u Baranju vratio jahanje, ili da je bar dio onih koji su nekadašnju tradiciju otrgnuli od zaborava, onda je to konjogojska udruga Baranja iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, na čelu s neumornim predsjednikom Ivanom Gajšekom. I ove su godine, šesti put zaredom, ”brnjevarski” konjogojci, uz svesrdnu pomoć Udruge žena Branjin Vrh, organizirali pokladno jahanje i zabavu pod maskama. Ulicama Branjinog Vrha prodefiliralo je pedesetak konja i jahača iz raznih dijelova Slavonije i Baranje, a, kako su sami istaknuli, pokladno jahanje u tom mjestu poprimilo je epitet posjećenijih i odlično organiziranih manifestacija. Sve je počelo oko podneva, kada su jahači osedlali svoje četveronožne prijatelje i krenuli u obilazak mjesta.

– Ove smo godine organizirali čak sedam postaja – kaže Gajšek, napominjući da je broj domaćina koji žele ugostiti jahače iz godine u godinu sve veći. Postaja, naime, za one koji ne znaju, znači mjesto gdje se jahači odmaraju, popiju pokoju osvježavajuću čašicu i pojedu nešto iz lepeze domaćih proizvoda. A domaćini su se svojski potrudili ugostiti ih. Stolovi su bili puni delicija narezanih pod 45 stupnjeva, sira, salate, domaćeg kruha, ali i slatkog ”asortimana”. Budući da su stanovnici Branjinog Vrha većinom vinogradari, nudili su domaće, ”sirovo” i kuhano vino raznih ”fela”. U dvorištu obitelji Blagus, primjerice, uza sve rečeno, jahače i bušare dočekala je i živa glazba u izvedbi Darka Malovića – Montane. Pokladne je jahače u stopu pratila i maskirana povorka, a svi zajedno predvečer su završili u mjesnom domu kulture.

– Dočekali smo ih s nekoliko stotina krofni, čobancem i prasetinom – naglasila je Violeta Špernjak iz mjesne ”ženske” udruge. Goste je zabavljao TS Oraji iz Razbojišta. Pokladnom jahanju nazočio je i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak te gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš sa suradnicima.

Nagrađeni najbolji

Tijekom zabave nagrađeni su i najpojedinci dana. Proglašene su najljepše maske te najljepša jahačica i jahač. Pokal je dobila i najmlađa sudionica pokladnog jahanja, koja će napuniti 12 godina, a najstariji je bio Petar Ledinec, šezdesetšestogodišnjak iz Čepina.

Slike sa 6. Pokladnog jahanja s Bušama u Branjin Vrhu pogledajte OVDJE.

Izvor: Glas Slavonije
Foto: Fan page Brnjevarske buše

Website Apps