PRODAJE SAMO ONAJ TKO MORA  

Zemlja je tražena zbog okrupnjavanja čestica, cijena se stabilizirala

Sudeći prema izjavama baranjskih poljoprivrednika, cijena poljoprivrednog zemljišta u Baranji u posljednje se vrijeme nije mijenjala, kao što se to događalo u postreintegracijskim vremenima. Rasponi trenutačnih cijena, doduše, poprilično su veliki, a sve ovisi o nizu stavaka, zemljopisnom položaju, vrsti zemljišta, blizini prometnica i slično.

– Teško je globalno reći, ali, prema mojim saznanjima, prosječna cijena hektara poljoprivrednog zemljišta u Baranji je 5.000 eura – kaže jedan karanački poljoprivrednik, naglašavajući kako ima slučajeva “probijanja” cijene, kao što se nedavno dogodilo u okolici Kneževih Vinograda. Kupac je, naime, za prvoklasnu oranicu izdvojio 10.000 eura, a zadovoljstvo tako sklopljenim ugovorom bilo je obostrano. Nastavlja da se pjeskovitija zemljišta mogu dobiti i za 3.000 eura, no potražnja je malena. Naglašava da cijena baranjskih poljoprivrednih površina ne odstupa od onih u susjednoj Mađarskoj pa s ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju ne očekuje drastičnije promjene, dakako, što se cijena zemljišta tiče.

Njegovo mišljenje dijele i u belomanastirskoj agenciji za nekretnine i poslovne usluge Gea.

– S ulaskom Hrvatske u EU neće se ništa znatnije mijenjati što se cijene zemljišta tiče jer stranci ne mogu stjecati nikakvo pravo na zemlju, kao ni na šume odnosno vode – kaže Boško Lečić, vlasnik agencije, naglašavajući da ne vjeruje da će se nešto popraviti ni glede ponude odnosno potražnje.

“Obični” ljudi, objašnjava, poprilično su osiromašeni, a oni “jači” nastoje okrupniti čestice. Željom za okrupnjivanjem objašnjava i spomenutu kupoprodaju na području Kneževih Vinograda, naglašavajući da tada kupci često ne biraju način (čitaj: cijenu) kako bi postali vlasnici cijelog “komada”.

– Stoga tako dogovorena cijena ne može biti nikakvo mjerilo. Cijena zemlje u Baranji kreće se između 3.500 i 5.500 eura – precizniji je Lečić.

Šumarke traže pčelari

U Baranji je, tvrdi Boško Lečić, ponuda i potražnja šuma u Branji vrlo mala, a cijena je poput one za oranice, čak i manja, budući da nije riječ o šumama za eksploataciju. “Većinom je riječ o manjim bagremicima, čijim se vlasnicima više isplati naručiti drva nego praviti ih u vlastitom šumarku”, kaže, napominjući kako interes za takve šumarke najviše pokazuju pčelari. U Đakovšti pak interes za kupnju šuma pojavljuje se od trenutka do trenutka, a cijena im je , ovisno o starosti, vrsti, drvnoj masi…, od 5.000 pa sve do 20.000 eura. Cijena livada, odnosno šikara, ovisno o zapuštenosti, kreće se od 50 pa do 70 posto cijene poljoprivrednog zemljišta.

Voćnjaci i vinogradi

U Baranji je sve više onih koji prodaju voćnjake ili vinograde, najčešće zbog dugova. Većina pak vinograda i voćnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije na prodaju jer su prije nekoliko godina ti novi nasadi nastali zahvaljujući državnim poticajima.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps