PRVI DAN KORIZME JE I HRVATSKI DAN NEPUŠENJA

50 posto učenika osnovnih škola je u kontaktu s cigaretama

Kako je prvi dan korizme ujedno i Hrvatski dan nepušenja, ovo je idealna prilika da se upravo pušači u sljedećih 40 dana odluče za odvikavanje od cigareta.

Posljednji podaci zdravstvene ankete iz 2003. navode da u Hrvatskoj 27,4% osoba starijih od 18 godina konzumira cigarete. Kada im se pribroje povremeni pušači, taj je broj još i veći i iznosi 31,4% populacije, što je više od milijun stanovnika, a po broju pušača na prvom mjestu upravo je istočna Hrvatska. Recimo i kako će ove godine pušenje u svijetu ubiti pet milijuna ljudi, što je više od tuberkuloze, HIV/AIDS-a i malarije zajedno. Do 2030. će ovaj broj narasti do osam milijuna smrti godišnje.

– Cigareta jako utječe na psihu. Tako pušenjem cigareta dolazi do porasta tolerancije, pa su u početku konzumenti smireni jednom cigaretom, a kasnije da bi se održala ta ravnoteža tolerancije uzima se sve više. Nažalost, danas postoje strastveni pušači koji ne dovrše jednu, a već pale drugu cigareta, zbog čega broj kutija dnevno često bude i četiri. Dio ovisnika o nikotinu zbog svojih nesvladivih želja i potreba za uzimanjem duhana polako gubi uvid u sposobnost komuniciranja. Takve osobe često zanemare potrebe drugih, što dovodi do određene socijalne deformacije te se u njihovom ponašanju gubi senzibilitet za potrebe ljudi koji ih okružuju. U Hrvatskoj ta bolest ovisnosti opasno nagriza društvo jer se u današnje vrijeme dobna granica prvog kontakta s cigaretom sve više spušta, zbog čega je evidentirano da je oko 50 posto učenika osnovnih škola u kontaktu s cigaretama, upozorava dr. Nikola Mandić, osječki psihijatar.

U EUROPI PUŠI 215 MILIJUNA LJUDI

Procjenjuje se da u Europi puši 215 milijuna ljudi. Zbog posljedica pušenja ranije umire 140 milijuna ljudi, a 70 posto onih koji su počeli pušiti u mladim danima umrijet će 20 do 25 godina ranije od onih koji nikada nisu uzeli cigaretu. Prema statistikama Europske unije, godišnje od posljedica pasivnog pušenja umre više od 79.000 ljudi.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps