Porezna uprava uvođenjem fiskalizacije od 1. siječnja 2013. godine krenula je u suzbijanje sive ekonomije, utaje poreza i uvođenjem reda u promet gotovinom u Republici Hrvatskoj. Obzirom da zbog neizdavanja računa ili ponovnim ispisivanjem već izdanih računa štete po državni proračun dosežu iznos od čak milijardu kuna, Ministarstvo financija očekuje i aktivno uključenje građana u suzbijanje sive ekonomije. Jer ona u neravnopravan položaj dovodi one koji rade pošteno u odnosu na one koji umjesto u državni proračun, novac stavljaju u svoj džep. Nije pravedno da neki plaćaju sve svoje obveze prema državi, a da ju drugi varaju i zapravo žive na račun poštenih i vrijednih.

Stoga Porezna uprava kreće s nacionalnom televizijskom i radijskom kampanjom, te nagradnom igrom istog slogana „BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA“. Kampanja će trajati cijelu kalendarsku 2013. godinu.

Glavni cilj kampanje je da osvijesti građane Republike Hrvatske o važnosti uzimanja računa pri svakom plaćanju, jer to je jedino jamstvo da će vaš pošteno zarađeni novac završiti u proračunu.

Kako bi se građani potakli na uzimanje računa, od danas započinje i nagradna igra „BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA” u kojoj će za tri nagrade u četiri kola konkurirati svi koji prikupe 20 fiskalnih računa izdanih od 1. veljače 2013. Priređivač nagradne igre je Hrvatska lutrija, pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, Porezne uprave. Više detalja potražite u pravilima igre: https://www.lutrija.hr/cms/Pravila-Bez

Ovim putem se pozivaju građani da uzimaju račune i Poreznoj upravi prijave nepravilnosti ili neizdavanje računa. Računi se mogu provjeravati slanjem SMS poruke na 61547 (cijena SMS poruke je 0,85 kn – PDV je uračunat u cijenu) ili na novoj domeni za provjeru računa www.provjeri-račun.hr, a nepravilnosti prijaviti putem besplatnog telefona 0800 1001 jer, „BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA”.

Informativno-edukativni spot Ministarstva financija, Porezne uprave možete pogledati OVDJE.

Izvor: Mfin.hr

Website Apps