ZBOG AFLATOKSINA I HISTAMINA

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih serija mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d. d. i Dukat d. d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju je Ministarstvo upozoreno s tržišta BiH. Istovremeno, stigla je i obavijest o povlačenju i opozivu proizvoda: RIAL – tuna komadi u salamuri, lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY, pakiranje: 160 g, rok upotrebe: listopad 2015.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d. d. i Dukat d. d. te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su upoznati s rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje s hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:

Vindija d. d. – trajno mlijeko, 2,8 posto m. m., pakiranje: 1 l, s rokom valjanosti: 3. srpnja 2013/UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8 posto m.m., pakiranje: 1 l, s rokom valjanosti: 24. i 31.  svibnja 2013.

Dukat d. d. – trajno mlijeko 2,8 posto m. m., pakiranje 0,5 l, s rokom valjanosti:. 24. lipnja 2013/trajno mlijeko Lagano jutro 2,8 posto m. m., pakiranje 1l, s rokom valjanosti: 25. travnja 2013.

Proizvođači su Ministarstvo izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlaže se potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka.

U istu svrhu, i tvrtke Vidija d. d. i Dukat d. d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

POVUČENA I RIAL-OVA TUNA U SALAMURI

Putem HR RASFF sustava zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka KONZUM d. d., započeo je provoditi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavio i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornom proizvodu putem medija.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili savjetuje se da isti ne konzumiraju.

Izvor: Tportal.hr

Website Apps