Projekt: Eko vožnja je zakon

21. veljače 2013.

Projekt Eko vožnja je zakon pokrenula je Škola za cestovni promet Zagreb u suradnji s partnerima Prvom srednjom školom Beli Manastir, Gospodarskom školom Čakovec i Strojarskom i prometnom školom Varaždin.

Cilj je projekta jačanje postojećeg obrazovnog sustava unutar strukovnih škola u podsektoru cestovnog prometa kako bi se podigla razina ekološke svijesti o racionalnoj vožnji jačanjem kompetencija nastavnika za prenošenje relevantnog znanja vezanog uz promjene načina vožnje radi zaštite okoliša.

Projekt je započeo 22. rujna 2012. godine, a završit će 21. rujna 2013. godine. Za projekt je izdvojeno ukupno 1.293.673,41 kuna (171.222,74 eura), od čega Europska unija financira 88,13 posto, odnosno 1.140.114,37 kuna (150.898,60 eura). Ostalih 11,87 posto, odnosno 153.559,03 kuna (20.324,14 eura), financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske isplatom plaća djelatnicima na projektu.

Eko vožnja svoje uporište temelji na dvama osnovnim ciljevima, smanjenju potrošnje goriva i smanjenju emisije ispušnih plinova, a ostvaruje ih optimalnom tehnikom vožnje te razvojem ekološke svijesti i osobnosti vozača tijekom upravljanja automobilom. Želja je nositelja projekta istaknuti prednosti eko vožnje koja podrazumijeva upravljanje vozilom koje je prihvatljivije za okoliš, a ujedno je i sigurnije, racionalnije i štedljivije.

Dosad je u sklopu projekta educirano 40 nastavnika prometne skupine predmeta i instruktora vožnje na tečajevima sigurne vožnje, a 10 instruktora vožnje certificirano je za instruktore EKO vožnje. U vozila je ugrađeno devet uređaja koji prate EKO načine vožnje polaznika koji se osposobljavaju za vozače motornih vozila. Na temelju niza podataka dobivenih tijekom osposobljavanja polaznika za vozače motornih vozila pokrenute su dvije skupine izvannastavnih aktivnosti koje prate realizaciju eko vožnje i usmjeravaju instruktore i polaznike k postizanju boljih rezultata u primjeni eko vožnje. Pokrenut je i niz predavanja za polaznike partnerskih škola s tematikom eko vožnje i zaštite okoliša kojoj je cilj smanjena potrošnja goriva.

Izvor: Radio Osijek

Website Apps