PODJELE NA DVIJE REGIJE

Iz Vlade su poručili kako sustav odgovara svima, ali gospodarski stručnjaci ih demantiraju

Nakon što je prije pola godine objavila da je Hrvatska uoči skorašnjeg ulaska u EU podijeljena u dvije umjesto u nekadašnje tri statističke regije – Kontinentalnu Hrvatsku s čak 13 županija i Gradom Zagrebom te Jadransku Hrvatsku koja obuhvaća sedam županija – a koja se počela primjenjivati 1. siječnja 2013.; Vlada RH je protekloga tjedna donijela novu odluku o karti regionalnih potpora EU, koja prema mišljenju mnogih stručnjaka, dokazuje ono čega su se Slavonci i Baranjci pribojavali: istok Hrvatske od takve će podjele imati priličnu štetu.

Naime, kako je izglasano, s obzirom na dostignutu razinu razvoja po metodologiji EUROSTATA-a, utvrđeno je da se razina potpore u obje regije može razvijati do najviše 40 posto. Ta odluka pogađa siromašniju Slavoniju i Baranju koja je po staroj podjeli, kada je pripadala u Panonsku Hrvatsku, mogla “povući” 50 posto sredstava, a sada se, spajanjem s bogatijim sjeverozapadom, taj udio osjetno smanjio.

– Vladi samo možemo poručiti kako smo ih upozoravali, iako je premijer Zoran Milanović izjavljivao svašta, poput parafraza Biblije – ‘Ako zaboravim Slavoniju, neka mi se osuši desna ruka’. Dakle, sada se pokazuje da smo bili u pravu jer ova nova podjela i te kako zakida Slavoniju – kazao je Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Naglašava kako se prije moglo dobiti 50 posto sredstava iz regionalnih potpora EU za neki projekt plus još 10 posto ako je u pitanju srednji poduzetnik, te 20 posto ako ga provodi mali poduzetnik.

– Sada se to smanjilo na 40 plus 10, odnosno 20 posto u istim slučajevima. Kada se neki strani poduzetnik zapita gdje se u Hrvatskoj može najunosnije ulagati i dozna da su poticaji i uvjeti jednaki svuda, naravno da će se odlučiti za, recimo, Zagreb umjesto Slavonije jer tamo ima svu potrebnu infrastrukturu i ustanove. Na ovaj način se ne potiče ravnomjeran razvoj, već upravo suprotno. Slavonija je definitivno zakinuta – dodaje Ribić. Iz Vlade su, osobito potpredsjednik Branko Grčić, poručili kako je ovo sustav koji odgovara svima, ali gospodarski stručnjaci ih demantiraju. Naime, ističu, da je Hrvatska i dalje podijeljena na tri regije (bogatije Primorsku i Sjeverozapadnu te drastično siromašniju Panonsku), poduzetnik koji u projekt uloži deset milijuna eura mogao je u Slavoniji dobiti pet milijuna potpora od EU, a u Zagrebu milijun manje. Sad, kad je Hrvatska podijeljena na dvije regije, u obje potpora može iznositi do 4 milijuna za velike projekte.

– Poduzetnik koji ide sa svojim ulaganjem u području Slavonije može dobiti manji intenzitet potpore nego što je mogao prije dok je ta kontinentalna Hrvatska bila podijeljena na dvije regije – ustvrdila je Ivana Maletić iz državnog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

Na moguće negativne posljedice ovakve podjele i odluke već mjesecima upozoravaju i čelnici HDSSB-a, vladajućega u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku. “Ovo je samo prva velika i negativna posljedica podjele Hrvatske u dvije statističke regije. Ovo će nama uskratiti povlačenje sredstava, a Zagrebu omogućiti da stvori još veću razliku između onih koji imaju i koji nemaju. Pritom se na ovom području ne bojim toliko za Grad Osijek, koji ipak ima fiskalnih kapaciteta, koliko se plašim za ostalih 126 jedinica lokalne uprave i samouprave. One će biti značajno osiromašene”, rekao je Krešimir Bubalo, dopredsjednik HDSSB-a i gradonačelnik Osijeka.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps