Nova visokotehnološka tetovaža koja poziva pomoć kada ste bolesni bi uskoro mogla postati stvarnost. Napravljena od zlata i svile, ova tetovaža bi mogla detektirati bakterijske infekcije i obavijestiti druge da ste bolesni.

U ovoj tetovaži će se nalaziti antena koja bi bežičnim putem poslala signal na obližnje kompjutere kako bi se osobi što prije moglo pomoći.

Na ovu ideju je došao profesor Michael McAlpine sa Princetona, nakon što je pročitao vijest o jednoj ženi koja je imala težak napad astme u prodavaonici.

Ona nije mogla disati i nije mogla reći ljudima što joj se dešava. Međutim, na ruci je imala tetovažu na kojoj je pisalo da ima astmu. Pomislio sam kako bi bilo od pomoći kada bi ljudi imali aktivne tetovaže koje bi pratile njihovo zdravlje i upozoravale druge ukoliko nešto nije s njima, rekao je McAlpine.

McAlpine se nada da će uskoro moći početi testirati svoje tetovaže u bolnicama te da će uspjeti kreirati antene koje će moći ostati na tijelu puno duže nego one koje trenutno koristi, prenosi Daily Mail.

 

Website Apps