Hypo Alpe-Adria-Banka je 20. veljače 2013. godine, u Belom Manastiru, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hamag Investom održala prvu iz novog ciklusa radionica “IPARD info dani“, na kojoj je lokalne gospodarstvenike,obrtnike i poljoprivrednike informirala kako doći do bespovratnih sredstava iz IPARD programa, pretpristupnog fonda Europske unije namijenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U sklopu IPARD radionice predstavljene su razvojne mogućnosti koje IPARD program otvara poljoprivrednicima, načini kako pripremiti aplikacijski projekt te primjeri konkretnih projekata koji su uspješno povukli sredstva iz IPARD programa. Jedan od takvih je i OPG Domagoj Cestariz Mrzovića koje je uspješno prijavio projekt u sklopu Mjere 101 – sektor voća i povrća.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, do siječnja 2013. u Osječko-baranjskoj županiji zaprimljeno je 76 projekata ukupne vrijednosti 282,7 milijuna kuna, od kojih su ugovorena 33 projekta u vrijednosti od 146,3 milijuna kuna, a isplaćeno je njih 10 ukupne vrijednosti od 19,5 milijuna kuna.

Do 2013. godine Agencija je u Hrvatskoj isplatila ukupno 148 milijuna kuna za 71 realiziran IPARD projekt, a najviše sredstava povukle su Istarska i upravo Osječko-baranjska županija u kojoj postotak iskorištenosti IPARD sredstava, u odnosu na ostale županije, iznosi13,9 posto.

Sudionici radionice Hypo banke upoznali su se s najnovijim izmjenama programa IPARD i svim mogućnostima kreditiranja raznih projekata. Kroz IPARD program Hrvatska se priprema za razdoblje punopravnog članstva, kada će se od 2014. poljoprivrednicima otvoriti mogućnost korištenja 333 milijuna eura godišnje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

-Kvalitetni i dobro pripremljeni projekti preduvjet su za dobivanje bespovratnih sredstava, a cilj radionica Hypo banke koje ćemo ove godine održati još u Sinju, Sisku i Poreču je informirati sve potencijalne prijavitelje o financijskim i programskim mogućnostima koje su im na raspolaganju, pružiti im korisne savjete, omogućiti im što bolju pripremu za nadolazeće natječaje te im u konačnici olakšati povlačenje bespovratnih sredstava iz pretpristupnog programa IPARD-, izjavio jeTomislav Šambić, regionalni direktor Hypo Alpe-Adria-Banke.

Od spomenuta 33 ugovorena projekta u Osječko-baranjskoj županiji 20 ih se odnosi na Mjeru 101 “Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, sedam na Mjeru 103 “Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda“, pet na Mjeru 301 “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture” te jedan na Mjeru 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih ekonomskih aktivnosti“.

Kako bi svojim klijentima olakšala pristup sredstvima iz EU fondova Hypo Alpe-Adria-Banka razvila je uslugu HYPO EU Desk putem koje zainteresirane partnere informira o aktualnim mogućnostima korištenja fondova EU, te pruža savjetodavnu i financijsku podršku u realizaciji njihovih projekata.

Izvor: Osijek031

Website Apps