Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović iznio je u emisiji Brifing novi porazni prijedlog ukidanja Zakona o područjima od posebne državne skrbi. Prijedlog se priprema u tišini, a pretpostavlja se kako je razlog ušteda u državnom proračunu. To bi, tvrdi Kompanović, donijelo niz katastrofalnih posljedica za ionako demografski i ekonomski uništeno hrvatsko Podunavlje.
Više se neće moći darivati plac i građevinski materijal što je bila stvarna i konkretna mjera demografskog oporavka. Mi smo uputili niz zahtjeva za prijamom kod ministra Grčića, kako bi se izbjeglo zaplotnjačko donošenje štetnih odredbi za hrvatsko Podunavlje. Jedino tko nas je salušao je predsjednik Josipović, a od saborskih zastupnika i čelnika stranaka nitko nije ragirao. Zajednici povratnika se uskraćuju sredstva kako bi se ugasila, jer je na žalost jedini glas protiv ovakvih nerazumnih odluka, rekao je Kompanović.
Istodobno dok se ZPH treba financirati sa 200-tinjak tisuća kuna godišnje, Miloradu Pupovcu i njegovom SNV-u je isplaćeno 7 milijuna kuna za elementarne nepogode. Iako je još prije dvije godine najavljena izmjena Zakona, kojim se propisuje pravo na povrat sredstava braniteljima i povratnicima koji su vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili obiteljsku kuću u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi, a prije stupanja na snagu Uredbe o darovanju stanova i kuća.  Međutim, ni nakon dvije godine nema dobrih vijesti….
Zakon kaže da je zu tri godine morali svi biti rješeni, a za dvije godine nitko nije rješen, niti je donešena uredba o postupku. Zajednica povratnika pokrenut će tužbe portiv RH, kako bi ubrzali postupak, dodao je Kompanović.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps