U prostorijama Osječko-baranjske županija dana 13. veljače 2013. godine potpisani su sporazumi u provedbi Projekta Panonian Bee koji ima za cilj umrežavanje pčelara i usklađivanje standarda proizvodnje meda i zdravlja pčela sa standardima Europske unije, a sve u sklopu IPA Prekograničnog programa Hrvatske i Srbije. Osječko-baranjska županija inicijator je i glavni nositelj ovog projekta, a tu su i partneri s hrvatske strane, osječki Prehrambeno tehnološki fakultet, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Regionalni klaster pčelara ROJ, dok su sa srpske strane  potpisnici bili Naučni institut za veterinarstvo iz Novog Sada kao pridruženi nositelj i njihov partner u Srbiji Novosadski ekološki centar.  Vrijednost projekta je 480 tisuća eura od čega polovica pripada našoj Županiji.

Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište, osmislili smo projekt Panonian Bee, prijavili ga u suradnji s našim partnerima i dobili 1,8 milijuna kuna za njegovu realizaciju od Europske unije uz što ćemo dodati i 15% vlastitih sredstava, rekao je župan Šišljagić tijekom potpisivanja sporazuma.

Ovim projektom Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku dobiti će laboratorijsku opremu za ispitivanje kvalitete meda (vrijednosti 63 tisuće eura), dok će pčelari dobiti 20 SMS vaga – sustave za daljinski nadzor košnica kao i 30 košnica s rojevima i pripadajućom opremom. Pčelarima će biti organizirane edukativne radionice i promocija njihovih proizvoda. Također će se njihovo prekogranično povezivanje i suradnja pojačati kroz izradu baze podataka aktivnih pčelara što će doprinijeti razmjeni znanja i iskustava među proizvođačima meda. Prema sadašnjim procjenama na području Osječko-baranjske županije i srpskog Bačkog okruga ima 600-tinjak pčelara od kojih se njih 50% profesionalno bavi ovom djelatnošću.

Ovo je nastavak uspješne suradnje sa novosadskim Naučnim institutom s kojim je prije dvije godine realiziran projekt Zaštite od klasične svinjske kuge izgradnjom 22 dezinfekcijske barijere na farmama u Osječko-baranjskoj županiji.

Tekst: OBZ.hr

Foto: Pčelarstvo Mikola

Website Apps