Nakon što su se oko ‘lakših tema’ poslodavci i sindikati brzo usuglasili, u drugoj fazi pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) čeka ih mnogo teži posao.

Poslodavci imaju niz ideja kako fleksibilizirati ZOR što bi im, sigurni su, olakšalo poslovanje. Sindikalisti smatraju kako za tim nema potrebe.

U prvoj rundi socijalni partneri postigli su, od važnijih stvari, dogovor oko rada na određeno, prekovremenih sati i otkaza za vrijeme probnog rada. Nikad brže i jednostavnije, može se čuti s obje strane.

Ali sam spomen druge runde i tema poput ukidanje plaćene pauze ili smanjivanje otpremnina, i jedne i druge tjera u duboke rovove.

Koliki jaz dijeli predstavnike kapitala od radničkih vođa vidi se i po tome što pojam ‘fleksibilizacije’ tumače suprotno.

‘Govori se o nekakvoj fleks sigurnosti. A radi se samo o tome da poslodavci žele lakše otpuštati, ne da bi zaposlili novog radnika već da bi zamijenili onog koji ima ugovor na neodređeno vrijeme’, kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Ivan Miloloža, vlasnik Munje i član Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) takav sindikalni stav naziva ‘glupošću’.

‘Mi samo želimo da ovisno o gospodarskim okolnostima možemo lakše zaposliti i otpustiti ljude. Recimo meni sad u tvornici treba hitno 10 novih radnika na 45 dana. Kad istekne taj rok, oni bi otišli, a stalno zaposleni bi i dalje radili’, objašnjava Miloloža.

On je uvjeren kako bi brojka nezaposlenih bila mnogo manja od trenutnih 370.000 da je ZOR već fleksibiliziran.

Potvrdio je kako će poslodavci u nastavku pregovora inzistirati na svojim starim zahtjevima: ukidanju plaćene pauze, da otkazni rok ide i za vrijeme bolovanja, da se u godišnji odmor uključi subota i nedjelja te praznici i blagdani, smanjivanju tereta otpremnina…

‘Nigdje se u EU pauza ne plaća. Isto tako u Europi se godišnji odmor broji na tjedne, a ne na dane. A dobro znamo da tjedan ne završava u petak. Ne tražimo ovo kako bi zakinuli radnike. Pa ja sam dijete radnika! Borimo se protiv neradnika‘, ističe Miloloža.

S druge strane, Novosel poručuje kako sindikati neće pristati ni na kakvo rezanje prava iz ZOR-a po bilo kojoj osnovi:

‘Možemo razgovarati o boljoj provedivosti zakona, drukčijim oblicima, ali nikako o stvarima poput neplaćanju pauze ili umanjivanje prava na otkazni rok. Ne može se zbog pojedinaca koji zlorabe bolovanje kazniti sve ostale. Tu je sustav kontrola koji to treba riješiti.’

Očigledno je kako će poslodavci i sindikalisti teško postići dogovor i da će konačnu odluku morati donijeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. I ono se zalaže za fleksibilizaciju ZOR-a, ali na tu temu nije dalo još nikakve službene prijedloge.

Izvor: Tportal.hr

Website Apps