ANĐEO !

20. ožujka 2013.

Nakon herojske borbe s bolešću, preminula je mala Nora Šitum.
Imala je nepunih šest godina, a borila se kao pravi mali strašni lav, kako ju je od milja zvala majka. Sve nas je ujedinila svojim osmijehom i voljom za životom. Zbogom, mili anđele.

“Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužan.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Usprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvijek
šašav letim, i živim.”

…Naš anđeo dobio je krila…

Objavljeno je to nešto iza 12 sati u srijedu na Facebook stranici za podršku maloj Nori, uz ovaj video:

Podsjetimo, malena Nora Šitum bolovala je od akutne limfoblastične leukemije, zbog čega je prije više od mjesec dana s ocem Ivicom Šitumom i majkom Đanom Anasovskom otputovala u Philadelphiju kako bi bila podvrgnuta liječenju eksperimentalnom terapijom.

Ujedinila Hrvatsku

 

Iako je navedeni postupak jako skup, cijela se Hrvatska ujedinila ne bi li ovoj divnoj djevojčici pomogla da ozdravi. Kroz niz humanitarnih akcija i donacija pojedinaca, obitelj malene Nore uspjela je skupiti potrebnih 5,3 milijuna kuna, s kojima su se, nadajući se najboljem, uputili u najhrabriji pothvat u životu – borbu za ozdravljenje svoje Nore.

Njena je majka Đana Atanasovska cijelo to vrijeme bila uz svoju petogodišnju kćer, dok je istovremeno hrvatsku javnost obavještavala o tome kako napreduje liječenje u SAD-u, pazeći da se ni u jednom trenutku ne zaboravi koliko je jedna mala Hrvatska učinila za njih.

Iako su neposredno prije odlaska u Ameriku Norini roditelji doživjeli potpuni šok kad im je rečeno da se cijena liječenja podigla za više od milijun kuna, to ih nije obeshrabrilo, nego su ponovno pokrenuli akciju kojom su i ovaj put uspjeli skupiti toliko potreban novac. Zbog takvog je razvoja događaja dječja bolnica u Philadelphiji postala meta mnogih uvreda i napada ljutitih građana, no sve se smirilo kad je započela terapija, ali i kad je Norina majka upozorila da se to ne radi i da su tamo prema njima svi iznimno dobri.

Trbušni virus pa infekcija

 

Prvi korak koji je malena Nora trebala proći bilo je vađenje stanica koje su liječnici, nakon razvoja u laboratoriju, trebali ponovno vratili u tijelo da bi se borile protiv leukemije.

Osim povišene temperature (koja je posljedica njene bolesti), nije pokazivala nikakve druge simptome koji bi pokazivali da se stvari neće odvijati kako bismo željeli. Na vratu su joj ugradili posebne katetere preko kojih su iz njene krvi izvlačili tzv. T-limfocite, koji su ključni u daljnjem nastavku liječenja.

No, tada se pojavila vijest da je naš strašni lav ipak oslabio. Srećom, to je stanje bilo izazvano trbušnim virusom koji je harao Philadelphijom.

Nakon što se opravila od viroze, slijedio je novi šok – Nori se opet pogoršalo stanje, a ovog puta riječ je bila o opasnoj gljivičnoj infekciji u sinusima, koja se proširila čak do mozga.

Pogoršanje

To je bio alarm za njeno ionako osjetljivo stanje, pa je s odjela hematologije prebačena na intenzivnu njegu.

Njena je majka cijelo vrijeme komunicirala s hrvatskom javnošću putem Facebooka i redovito nas obavještavala o svim promjenama tijekom terapije.

net.hr

Website Apps