KLASTER BARANJSKI KULIN – JAGODNJAK

U suradnji s partnerom iz Pečuha (Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület), a u sklopu projekta IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, Općina Jagodnjak sudjeluje u jednogodišnjem projektu COOLIN. Pored organiziranja edukativnih radionica i različitih promotivnih aktivnosti u cilju podizanja kvalitete gastro-turističke ponude hrvatskog i mađarskog dijela Baranje, u sklopu projekta COOLIN, proizvođači kulina iz baranjskog mjesta Jagodnjak osnovali su “Klaster baranjski kulin“.

Na nedavno održanoj osnivačkoj skupštini sudjelovala su 24 osnivača Klastera baranjski kulin, prihvaćen je Statut, izabran Upravni odbor i ostala upravna tijela nužna za rad Klastera.

Prema riječima Dragana Novakovića, novoizabranog predsjednika, Klaster je osnovan u cilju poticanja i promicanja razvitka i unapređenja proizvodnje i marketinga kulina i drugih lokalnih  proizvoda. Aktivnosti Klastera uključivat će povezivanje i poticanje povećanja profitabilnosti članova, konkurentnosti, edukacije u oblasti proizvodnje i standarda kvalitete, unapređenje proizvodnje i inovativnosti, brendiranje, te osvajanje novih tržišta.

– Osnivanje Klastera samo je jedna je od aktivnosti iz projekta IPA prekogranične suradnje s Mađarskom pod skraćenim nazivom COOLIN. Opći cilj projekta je poboljšanje gastro turističke ponude, a specifični ciljevi su gastro turistička promocija kulina i drugih lokalnih proizvoda i poboljšanje konkurentnosti proizvođača – rekao je Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak, koja je nositelj projekta prekogranične suradnje s hrvatske strane.

Balaban je uvjeren kako će se provedbom planiranih aktivnosti i zajedničkim djelovanjem s mađarskim partnerom osigurati povećanje proizvodnje kvalitetnijeg kulina i druge lokalne tradicijske hrane, a time bogatija i postojanija gastro turistička ponuda. Klaster će biti jezgro buduće održive proizvodnje kulina i novih ideja u oblasti koja zasigurno ima perspektivu.

Osnivanje Klastera baranjski kulin pozdravio je i Josip Jagušt, nacionalni konzultatant UN FAO:
– Svakako je dobra vijest da je u Jagodnjaku osnovan Klaster baranjski kulin. Međutim, ima još dosta posla oko osnaživanja klastera, povećanja članstva odnosno povećanja broja onih koji su registrirani proizvođači suhomesnatih proizvoda. Potreban je niz dobro koordiniranih marketinških aktivnosti, popularizacije, probijanja tržišta i pronalaženja poveznica s turizmom, plasmanom na Jadranu, sinergijama s vikend ponudom u samoj Baranji i slično – poručio je Jagušt.

Previous Post
«
Website Apps