I ove će se godine diljem svijeta gašenjem svjetala na sat vremena obilježiti Sat za planet Zemlju.

Sat za planet Zemlju globalni je događaj koji organizira WWF (Svjetski fond za prirodu, također poznat kao Svjetski fond za divljinu), a održava se posljednje subote u ožujku svake godine, pozivajući kućanstva, tvrtke i institucije na gašenje nepotrebnih svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat, zbog podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena

Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya sudjelovalo gašenjem svih nepotrebnih svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi drugi gradovi širom svijeta prihvatili su događaj 2008. godine. Sat za planet Zemlju 2010. održan je 27. ožujka 2010. od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu.

Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb, Pula, Osijek, Varaždin, Rijeka i Krapina, tek su neki od 40 hrvatskih gradova u kojima će večeras u 20:30 sati biti isključena javna rasvjeta na Sat za planet Zemlju. Tu inicijativu svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF provodi sedmi put, podižući tako svijest građana o štetnosti klimatskih promjena i o neophodnoj brizi o planetu na kojem živimo.

Više od 150 zemalja ove se godine pridružuje Satu za planet Zemlju, a prvi put znamenitosti će biti u mraku i u Tunisu, Ruandi i Palestini. U Hrvatskoj, između ostalog, bit će ugašene rasvjete dubrovačkih zidina, Dioklecijanove palače, zadarskog Foruma, pulske Arene, osječke Tvrđe, zagrebačke katedrale i Medvedgrada.

WWF organizira okupljanje uz svijeće ispred zagrebačke katedrale u subotu od 20 sati. U Varaždinu okupljanje uz svijeće organizira nevladina organizacija Franjo Košćec, u Dubrovniku se za atmosferu na Stradunu brine udruga Čovjek na Zemlji s Volonterskim centrom Dubrovnik, a u Opatiji udruga Žmergo.

I ove godine u akciju se uključilo Ekološko društvo Koprivnica s prigodnim programom u središtu grada, dok se prvi put Sat za planet Zemlju obilježava u Prelogu i Svetom Ivanu Zelini, zahvaljujući OŠ Prelog i udruzi Eko-Zelina.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps