Od 1. srpnja Europska unija zabranila je proizvodnju žarulja sa žarnim nitima te analogne toplomjere i tlakomjere jer sadrže živu. U Hrvatskoj će se prodavati do isteka zaliha.

U trgovinama će biti zabranjena i prodaja energetski neučinkovitih perilica posuđa, perilica rublja, hladnjaka i zamrzivača te televizora, kao i klima-uređaja, a novo označavanje energetske učinkovitosti postupno će uslijediti i za sušilice rublja, električne pećnice, rasvjetna tijela, grijače vode i bojlere.

Još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU 2007/51/EC, koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja novih proizvoda koji sadrže živu. Tako ćemo uskoro temperaturu i tlak mjeriti isključivo digitalnim mjeračima.

“Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju”, kaže za Glas Slavonije Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove.

Postat će antikviteti

Iz ljekarničke komore potvrdili su da veledrogerije takve proizvode mogu distribuirati po ljekarnama sve dok ih imaju na skladištu, ali kad se i posljednji živin toplomjer proda, novi se neće moći nabaviti. No, ako ne za mjerenje temperature, klasični toplomjer svakako treba sačuvati jer će se ubuduće takav proizvod na tržištu moći prodavati samo kao antikvitet.

Ista je situacija i s klasičnim žaruljama sa žarnom niti. U trgovini u kojoj ih prodaju tvrde da nisu primijetili da ih bilo tko kupuje u većim količinama kako bi stvorio zalihe, a još nisu dobili ni naputke što s njima učiniti 1. srpnja. Jedan od razloga zbog kojeg EU zabranjuje prodaju klasičnih žarulja je činjenica da energetski učinkovite žarulje smanjuju potrošnju električne energije za oko 15 posto, a kućanstvo na njima uštedi od 25 do 50 eura godišnje.

Izvor: Danas.net.hr

Website Apps