U srijedu, 27. veljače 2013. u Jagodnjaku u prisustvu 30 pozvanih, među kojima su bili prof. Goran Kušec sa Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, Josip Jagušt sa UN FAO-nacionalni konzultant na projektu zemljopisne oznake, drugih uglednika i proizvođača kulina, održana je osnivačka skupština udruge „Klaster baranjski kulin“.

Klaster se osniva radi poticanja i promicanja razvitka i unapređenja proizvodnje i marketinga kulina i drugih lokalnih proizvoda. Aktivnosti Klastera uključivat će povezivanje i poticanje povećanja profitabilnosti članova, konkurentnosti, edukacije u području proizvodnje i standarda kvalitete, unapređenje proizvodnje i inovativnosti, brendiranje, osvajanje tržišta, itd.

Osnivanje Klastera samo je jedna je od aktivnosti iz projekta prekogranične suradnje s Mađarskom pod skraćenim nazivom COOLIN.

Opći cilj Projekta je poboljšanje gastro turističke ponude, a specifični ciljevi su gastro turistička promocija kulina i drugih lokalnih proizvoda i poboljšanje konkurentnosti proizvođača.

Predviđen je cijeli niz promocijskih aktivnosti, od kreiranja baze podataka i mape proizvođača, organizacije i sudjelovanja na manifestacijama s obje strane granice, razmjene isustva proizvođača i turističkih eksperata, snimanja filma o kulinu, knjige recepata tradicijske hrane, izrade zajedničkog internet sajta do unapređivanja organizacije, vještina i znanja proizvođača osnivanjem klastera i provedbom edukacijskih tečajeva iz tehnologije proizvodnje kulina, standarda kvalitete i marketinga. Provedbom planiranih aktivnosti i zajedničkim djelovanjem s mađarskim partnerom, osigurat će se povećanje proizvodnje kvalitetnijeg kulina i druge lokalne tradicijske hrane i postojanija gastro turistička ponuda. Klaster će biti jezgro buduće  održive proizvodnje kulina i novih ideja u oblasti koja zasigurno ima perspektivu.

Zajednički projekt vrijedi nešto iznad 100.000 €, provodit će se 11 mjeseci, a započeo je 01. veljače 2013. god.

Osnivačkom skupštinom predsjedavao je Anđelko Balaban, koji je nakon izbora radnih tijela dao na izglasavanje neophodne odluke u postupku osnivanja, prijedlog Statuta te upravna tijela Klastera.

Za predsjednika jednoglasno je izabran Dragan Novaković iz Jagodnjaka, potpredsjednik je Jovan Bolmanac iz Bolmana, a u Upravni odbor, pored prethodne dvojice, izabrani su voditelj Klastera Slobodan Stanković iz Belog Manastira te članovi Anđelko Balaban i Milan Drača iz Jagodnjaka. Skupštinu čine 24 osnivača, koji su potpisali člansku pristupnicu.

Nakon konstituiranja upravnih organa, skupu se obratio novoizabrani predsjednik Novaković s kratkim osvrtom na mogućnosti koje klaster nudi i buduće planove.

Opći je stav da je ovakav način povezivanja proizvođača nužan i neizbježan obzirom na skoro članstvo u EU, mogućnosti koje se time otvaraju te još veću konkurenciju.

 

Website Apps