Udruga Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. iz Belog Manastira u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir i udrugom Zamijenite nam tugu osmijehom – ZANTO iz Karanca organizirala je 23. ožujka 2013. godine  predstavljanje rezultata projekta Ruka prijateljstva i druženje udomitelja i udomljene djece s područja Baranje. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA 2009 „Jačanje kapaciteta OCD-a za provedbu programa inovativnih socijalnih usluga u područjima posebne državne skrbi“ te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Predstavljanje rezultata prve godine provedbe projekta organizirano je u Karancu u Hrvatskom domu kulture s početkom u 18.00 sati. Odazvalo se stotinjak udomitelja i udomljene djece i oko tridesetak ostalih gostiju. Kao što dolikuje domaćinima prvi su se obratili predstavnici udruge ZANTO predstavljajući svoj doprinos u postizanju kvalitete života u malom eko-etno selu Karanac. Sudionike je pozdravio dogradonačelnik Grada Belog Manastira gosp. Predrag Stojanović. Djelatnice Centra za socijalnu skrb pozdravile su udomitelje i udomljenu djecu i pohvalile trud koji svakodnevno ulažu u radu s djecom i mladima. Voditeljica projekta predstavila je rezultate projekta Ruka prijateljstva u razdoblju od svibnja 2012. godine do ožujka 2013. godine. Rezultati su predstavljeni kroz riječ i sliku. Niz aktivnosti koje su provedene podsjetile su sudionike/korisnike na vrijeme i mjesto gdje su i sami bili dio projekta u konkretnim aktivnostima. Govorilo se o seminaru za udomitelje i udomljenu djecu koji je u srpnju 2012. godine održan u Orahovici, o kreativnim i psiho-socijalnim radionicama koje se svaki tjedan održavaju u Karancu i Belom Manastiru, o podukama iz različitih predmeta, o domaćinstvu, kompjuterskoj edukaciji, školi plivanja, malim olimpijskim igrama, predavanjima, grupama podrške, savjetovalištu i drugim aktivnostima. Govorilo se i o budućim aktivnostima u razdoblju do kraja projekta, odnosno do svibnja 2014. godine te o planovima za skoru budućnost.

Nakon predstavljanja rezultata prve godine projekta sve sudionike zabavljao je tamburaški sastav Baranjski bećari. Ništa neobično ako ne spomenemo da su svi članovi sastava vrlo mladi i to od 13 do 16 godina, da su vrlo talentirani i ozbiljni, da sviraju sa srcem i dušom i da su potpuno volonterski svirali.

Dok su mladi tamburaši svirali i pjevali udomitelji i djeca su se družili, pričali, razmjenjivali svoja iskustva. Poneki mali, ali i veliki su i plesali. Vrlo brzo je prošlo planiranih dva sata kvalitetnog druženja uz glazbu, jelo, piće i uz dogovor da svakako ponovimo susret i dogodine. Desetak volontera je pomoglo u pripremi događanja za što su im se organizatori posebno zahvalili.

Za više informacija obratite se: Mireli Alagić, koordinatorici projekata u udruzi Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. na telefon 031 702 088 ili mobitel 098 386 454.

        

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps