NAJNOVIJI STATISTIČKI PODACI DSZ-A

U Hrvatskoj je u veljači, prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti ostala nepromijenjena u odnosu prema siječnju, na 21,9 posto, i na najvišoj je razini u više od deset godina.

Ipak, ostala je ispod 22 posto, što je niža stopa nego što se očekivalo, piše jučer banka.hr.

Naime, nekoliko makroekonomista koji su sudjelovali u anketama procjenjivalo je da bi u veljači stopa nezaposlenosti mogla porasti na 22,1 posto, jer je Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno izvijestio da je krajem veljače bilo registrirano 375.400 nezaposlenih osoba, što je za 0,9 posto, ili 3.400 osoba, više nego mjesec dana prije.

Stopa nezaposlenosti od 21,9 posto najviša je od srpnja 2002. godine, kada je iznosila 22 posto, a to je posljedica, navode makroekonomisti u anketi, dugogodišnje recesije, stečaja ili restrukturiranja mnogih tvrtki, ali i strukturnih problema, odnosno neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Državni zavod za statistiku izvijestio je da stopa registrirane nezaposlenosti za veljaču iznosi 21,9%.

Kad je riječ o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plaći po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske, ona je za siječanj iznosila 5.529 kunu, a prosječna mjesečna bruto plaća u istom razdoblju iznosila je 7.974 kune.

375.400 nezaposlenih osoba bilo je registrirano u veljači

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps