“Zajedno više možemo”

29. ožujka 2013.

 

Sporazum o međusobnoj suradnji na provođenju projekta ‘Zajedno više možemo’ potpisali su gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš i načelnik PU Osječko-baranjske Milan Baričević sa suradnicima. Potpisivanje Sporazuma označava nastavak suradnje grada i PU u provođenju preventivnih projekata na području Belog Manastira.

Projekt ‘Zajedno više možemo’ do sada se provodio u osnovnim školama u Belom Manastiru i Šećerani, a cilj je raditi s mladom populacijom koja policajca u odori treba početi shvaćati kao prijatelja.“ rekao je Baričević i izrazio zadovoljstvo što je Grad prepoznao i prihvatio projekte PU.


Voditeljica Odjela za prevenciju PU Osječko-baranjske Sanja Živković napomenula je kako djeca i mladi ne prepoznaju neke oblike nasilja kao nasilje, te ih oni kroz ovaj projekt uče kako ih prepoznati, kako na njih reagirati i kome se obratiti. „Uplašilo nas je saznanje kako naša djeca i mladi ne znaju ni kada postaju odgovorni što dovodi do toga da rade nešto za što ne znaju da mogu odgovarati oni ili njihovi roditelji.“ ističe Živković i dodaje kako je projekt namjenjen ne samo učenicima, već i roditeljima, nastavnicima, pedagozima.

‘Zajedno više možemo’ je projekt usmjeren na učenike osnovnih škola počevši od 4. razreda. Dovodi ih se u prostorije PP gdje se upoznaju s onim što čini jedan radni dan cijele policijske postaje. U 5. razredu kreće serija predavanja o zluopurabama opojnih droga, drugim ovisnostima, vandalizmu,  vršnjačkom nasilju i drugim rizičnim ponašanjima, a u 6. razredu slijedi nastavak predavanja uz uključivanje roditelja.


Ivan Pakšić iz Odjela za prevenciju primjetio je kako učenici srednjih škola gdje drži predavanja, nisu upoznati s promjenama u kaznenom zakonodavstvu kao ni s djelom KZ-a koji se odnosi na zlopurabe opojnih droga.  „Učenici ne znaju da mogu odgovarati za promicanje zlouporabe droga samo noseći majice, znojnike, kape i rukavice sa znakom marihuane što njih kao srednjoškolce čini odgovornima, a za to predviđena kazna od  5 do 20.000 kuna ide na teret njihovih roditelja.“ upozorava Pakšić.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps