Zelena čistka 2013.

28. ožujka 2013.

 

Velika hrvatska ekološka i volonterska akcija “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” održat će se i ove godine. Volonteri iz cijele Hrvatske, 20. travnja će udružit napore kako bi pokazali koliko su važni priroda i okoliš, te što je sve moguće učiniti u samo jednom danu.

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013) koja okuplja aktivne građane i organizacije. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Akcija u kojoj je 2012. godine sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, postiže svake godine sve bolje rezultate.

Zelena čistka prošle se godine prvi put održala i u Hrvatskoj. U akciju se uključilo gotovo 42 000 volontera iz svih hrvatskih županija, i 161 jedinica lokalne samouprave, te je očišćeno je čak 3.746 tona otpada sa 729 odlagališta. Zelenu čistku podržale su institucije kao što je Ministarstvo obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, te udruga Lijepa naša koja je pozvala sve eko škole da se priključe projektu.

Ciljevi:

  • osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada
  • okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji čišćenja 20. travnja 2013.
  • očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj
  • podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra sviju
  • izraditi javni, svima dostupan, web registar divljih odlagališta otpada
  • povezati predstavnike svih sektora  za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske
  • utjecati na promjenu vrste i/ili količine materijala koji se koriste za ambalažu u proizvodnji i uslugama

Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, uključujući i Hrvatsku, te gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka…).

Pozivaju se svi volonteri da informaciju o akciji podjele sa svojim prijateljima kako bi se se što više građana uključilo u ovu akciju. Više informacija o kampanji te načinima na koji se još možete uključiti u njenu provedbu potražite na službenim stranicama Zelene čistke.

Svi zainteresirani za sudjelovanje trebaju se prijaviti OVDJE.

Website Apps