HRVATSKA danas izlazi na svoje prve EU izbore. Od sedam ujutro građani mogu izaći na birališta koja će biti otvorena sve do 19 sati. Prvi put birači se susreću s otvorenim listama – svoj glas mogu dati i stranci, ali i kandidatu.

3,740.951 ljudi u Hrvatskoj nalazi se na ažuriranom popisu birača, što je za gotovo 17 posto manje u odnosu na onaj za referendum o pristupanju Europskoj uniji. Glasački listić, odnosno list, veličine 63×43 centimetara danas će svatko tko izađe na birališta dobiti u ruke i moći izabrati između 336 kandidata na 28 lista.

“Političkih stranaka koje sudjeluju na izborima ukupno je 40, kandidatkinja je 129 (38,39 posto), muških kandidata je 207 (61,61 posto). Ukupan broj kandidata je 336, a prosjek starosti kandidata je 46,22 godine”, najavio je sastav kandidata predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin koji je objasnio i sustav glasanja – zaokružujemo broj uz željenu kandidacijsku listu uz jednu novinu.

Smiješna izlaznost u BiH

“U slučaju da birač želi jednoj kandidatkinji ili kandidatu s te liste dati prednost tada će zaokružiti i redni broj ispred imena te kandidatkinje odnosno kandidata kojem daje prednost – to je takozvani preferirani glas”, objasnio je.

Kampanja za euro izbore trajala je tri tjedna, svi kandidati predstavljali su se biračima diljem Hrvatske. Cilj je, naravno, prestižno mjesto u Europskom parlamentu gdje Hrvatska, nakon današnjih izbora, šalje 12 zastupnika.

Oni će, uz predstavnike svih zemalja članica Europske unije, odlučivati o važnim pitanjima poput proračuna ili primanju novih članica. Budući da 1. srpnja Hrvatska postaje dio europske obitelji, naši zastupnici ulaze u aktualni saziv Europskog parlamenta koji je konstituiran 2009. godine.

Tako ćemo već iduće godine ponovno na EU izbore koji će se održati istodobno u svim zemljama članicama.

Već jučer se glasalo u susjednoj BiH gdje je na izbore izašlo tek 600 ljudi. GONG je objavio da tijekom jučerašnjeg dana nije bilo dojava o kršenju predizborne šutnje.

Index.hr

Website Apps