USUSRET EU – HOĆEMO LI NAKON 1. SRPNJA MORATI PROMIJENITI REGISTRACIJSKE PLOČICE

Domaći dizajneri već neko vrijeme razmišljaju o novom izgledu pločica, što govori da ćemo ih vjerojatno mijenjati

Približava se 1. srpnja, kada bi i Hrvatska, odnosno mi, njezini građani, trebali postati dio Europske unije. To donosi i mnoge novosti na različitim poljima, pa će se tako mijenjati i mnogi dokumenti. U zadnje se vrijeme govori o novom izgledu i formatu vozačkih dozvola, ali istodobno mjerodavni ne potvrđuju nikakve informacije o registracijskim pločicama. Iz MUP-a nam ne žele dati konkretne podatke, samo navode da još razmatraju rješenja vezana uz uvođenje novih registracijskih pločica, ali da nikakva odluka o tome još nije donesena.

Ako naši zakonodavci odluče da će se mijenjati izgled trenutačnih pločica i uvede se korištenje obilježja koja nude europska tijela, bit će zanimljivo vidjeti kako će one u konačnici i izgledati. Naime, već dulje vrijeme određen broj domaćih dizajnera daje svoje prijedloge kako bi naše registracijske pločice mogle izgledati. To nam svakako ostavlja mogućnost da budemo odmah prepoznatljivi na europskim prometnicama. Ono što nam se pak nudi, odnosno omogućeno će nam biti kada postanemo članovi EU, da u lijevi dio registracijske pločice, ispod oznaka Europske unije stavimo oznaku svoje države – HR. Time bi izostala potreba za naljepnicom (bijela podloga, u crnom krugu oznaka HR) koja sadrži međunarodnu oznaku države po Bečkoj konvenciji o prometu na cestama, a koju bi sad trebalo imati svako vozilo koje napušta teritorij RH.

No, bitno je znati da nas ipak ništa ne obvezuje da uvedemo noveregistracijske pločice. Znači kako je, teoretski, moguće da nam sadašnje pločice ostanu i dalje, bez ikakvih promjena. No, sumnjamo da će tako ostati.

Registracijske pločice nisu vaše vlasništvo

Čak i kad se radi o registracijskim pločicama naručenima po želji vlasnika, te plaćenima 378 odnosno 6720 kn (ovisno o željenojkombinaciji brojki i slova) pločice nisu vlasništvo vlasnika vozila. Taj je iznos zapravo plaćen za njihov najam. Kod odjave vozila pločice morate vratiti policijskoj postaji.

Klasične pločice za osobna vozila stoje 76 kuna

Sadašnji izgled registracijskih pločica traje još od 1992., a koncipiran je po načelu da je najprije oznaka registracijskog područja (KR za krapinsko, VU za vukovarsko…), zatim šahovnica, pa tri ili četiri brojke, crtica te jedno ili dva slova. Slova su crne boje, na bijeloj podlozi, a uz gornji i donji rub pločice prostire se trobojnica. Ove pločice stoje 76 kuna za osobna vozila, 42 kune za moped, a 54 kune za motocikle i priključna vozila.

Vecernji.hr

Website Apps