IZBORI !!!

2. travnja 2013.

‘Odrezao’ 750.000 biračaProvjerite je li vas Bauk slučajno pomeo!

Provjerite je li vas Bauk slučajno pomeo!

Na stranicama Ministarstva uprave moguće je provjeriti jeste li slučajno ‘stradali’ u čistki koju je provelo ministarstvo Arsena Bauka u registru birača. Izbrisano je čak 750.000 ljudi.

“Nepostojeće adrese, nepostojeći birači, mrtve duše, čudan omjer između popisa stanovništva i popisa birača, nevjerojatno prkošenje zakonima fizike i zadiranje s onu stranu ‘života’ – sve to više ne bi trebalo biti moguće nakon novoga Zakona o registru birača”, navodi udruga GONG u pozivu da uoči izbora za Europski parlament provjerite nalazite li se u registru birača.

Na stranicama Ministarstva uprave, naime, može se provjeriti koje vam je biračko mjesto i koliko birača ima na vašoj adresi. Za to je potrebno ukucati OIB ili JMBG te svoje prezime.

Razlika između registra i popisa

GONG naglašava da po novom Zakonu o registru birača postoje dvije evidencije – registar birača i popis birača. Prvi je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije – evidencija birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, evidencija birača bez takvog prebivališta te evidencija birača koji su državljani članica EU. Vode ga grad, odnosno općina.

“Popis birača postaje ‘ad hoc popis’ koji se ustrojava za svake izbore i uključivao bi birače iz registra, ali samo one koji zadovolje zakonom propisane uvjete – moraju imati važeću osobnu iskaznicu ili poduzeti barem jednu radnju kojom se uvrštavaju u popis birača (privremeni upis ili prethodna registracija)”, navodi udruga.

Državljani bez prebivališta u Hrvatskoj morat će se registrirati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu ili u nadležnom uredu državne uprave ako žele glasati u Hrvatskoj.

“Od stupanja zakona na snagu, broj birača smanjen je za oko 750.000 jer prema njegovim odredbama svi koji imaju prebivalište u inozemstvu, a takvih je oko 412.000, moraju se za svake izbore na koje imaju pravo izaći prethodno registrirati”, objašnjava GONG.

Još uvijek nije riješen jedan gorki problem

Iz popisa birača je, nadalje, izbrisano oko 340.000 onih koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu. Oni će moći glasati ako u uredu javne uprave zatraže posebnu potvrdu. No, priča s popisom i registrom birača još nije gotova.

“Svakako treba riješiti problem fiktivnih prebivališta, a ta je kontrola u nadležnosti MUP-a, koji će biti odgovoran za provedbu Zakona o prebivalištu”, navodi GONG upozoravajući da prilikom odjave prebivališta ne smije biti selektivnog pristupa i diskriminacije.

A.B.
02.04.2013.
Website Apps