Ljudi danas žive toliko nezdravo da su 15 godina ‘stariji’ od svojih roditelja ili baka i djedova kad su oni bili u istim godinama, utvrdili su nizozemski znanstvenici.

Mlađim naraštajima prijeti veća opasnost od visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i pretilosti u odnosu na starije naraštaje zbog lošeg zdravstvenog stanja organizma, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

Istraživanjem je tijekom 25 godina bilo obuhvaćeno 6000 ispitanika u dobi od 20, 30, 40 i 50 godina i znanstvenici su utvrdili da mlađe generacije imaju lošije metaboličko zdravlje po nizu parametara od krvnog tlaka do težine.

Istraživanje je otkrilo da muškarci u svojim 30-im godinama života imaju 20 posto veće izglede biti pretili u odnosu na ranije generacije dok žene u svojim 20-im godinama života imaju dvostruko veće izglede biti pretile u odnosu na generacije žena prije deset godina.

Krvni tlak također je porastao kod mlađih generacija kako među muškarcima tako i među ženama, a veći su i izgledi za šećernu bolest kod mladih u odnosu na njihove roditelje ili bake i djedove.

Voditelj istraživanja Gerben Hulsegge s nizozemskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš kaže da su mlađe generacije 15 godina starije u odnosu na ranije generacije. “Nedavno rođene generacije puno su gore od svojih predaka”.

Na primjer, prevalencija pretilosti u najmlađim generacijama muškaraca i žena prosječne dobi od 40 godina slična je onoj koju su starije generacije imale u dobi od 55 godina. “To znači da su mlađe generacije 15 godina ispred starije generacije i da će biti puno dulje izložene pretilosti”, kaže Hulsegge.

Stručnjaci upozoravaju da to ukazuje na potrebu održavanja zdrave tjelesne težine ohrabrivanjem na fizičku aktivnost i uravnoteženu prehranu posebno među mlađim generacijama. Znanstvenici su otkrili i da će se, zbog pada broja pušača u bogatijim zemljama, uočiti trend smanjivanja broja bolesti poput raka pluća, ali će prostor zauzeti bolesti povezane s pretilošću poput šećerne bolesti.

Smanjivanje broja pušača i poboljšana razina zdravstvene zaštite važni su poticajni čimbenici za dulji životni vijek mlađih generacija i može se pretpostaviti da će očekivana duljina života nastaviti rasti. No također je moguće da će se u daljnjoj budućnosti kao rezultat sadašnjih trendova pretilosti usporiti trend rasta očekivanog životnog vijeka.

Liderpress.hr

Website Apps