Uz postojeće mjere za zapošljavanje, koje je u ovoj godini iskoristilo nešto manje od 10 tisuća nezaposlenih, ministar rada priprema i jednu novu za mlade koji tek završavaju obrazovanje.

Turistička sezona i ove će godine smanjiti broj nezaposlenih, a oni koji se ne zaposle sezonski pomoć mogu tražiti u aktivnim mjerama zapošljavanja.

Do kraja ožujka te je mjere iskoristilo 9.387 nezaposlenih. Za stručno osposobljavanje ili rad za 1.600 kuna njih 4.339, na javne će radove 2.557 nezaposlenih. Za usavršavanje je prijavljeno 1.147, za samozapošljavanje 1.205, a obrazovati se želi tek 139 nezaposlenih.

Zainteresiranih ima i za očuvanje radnih mjesta uvođenjem neradnog petka. “U tijeku su pregovori sa tri tvrtke, uključeno je 1.200 radnika”, rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Ta će mjera biti napisana u obliku posebnog Zakon o neradnom petku.

Za mlade s indeksom u ruci i bez posla ministar priprema novu mjeru. “Od 1. srpnja primjenjivat ćemo mjeru ‘garancija za mlade’ koja ide za time da kada mladi čovjek završi školu ili fakultet da mu mi u roku od šest mjeseci moramo osigurati radno mjesto”, rekao je Mrsić.

Ili će ići na dodatno školovanje. Za mjere zapošljavanja novac će stići i iz Europskog socijalnog fonda.
Moj Posao

Website Apps