NERAZMJER IZMEĐU BROJA STANOVNIKA I BIRAČA

Prvi EU izbori održani u RH, prema najavama i pretpostavkama, Belomanastirce (kao i većinu Baranjaca) nisu baš previše zaintrigirali. U jedinom baranjskom gradu na izbore su izišla svega 1.624 birača (17,54 posto), od čega njih 80-ak nije znalo ili htjelo pravilno ispuniti listić, pa su njihovi glasovi proglašeni nevažećima.

– Izbori su prošli u najboljem redu i nikakvih neželjenih događaja nije bilo – kaže Robert Gojević, predsjednik Izbornog povjerenstva Belog Manastira, konstatiravši kako je odziv bio vrlo mali. No, i nadalje zabrinjava broj Belomanastiraca s pravom glasa. Prema biračkim listama, koje u gradskom izbornom povjerenstvu zaprimaju od Županijskog izbornog povjerenstva, pravo glasa u Belom Manastiru ima 9.260 birača, njih približno 800 manje od broja stanovnika (sukladno popisu iz 2011. godine). Doduše, broj birača i stanovnika nešto je usklađeniji nego što je bio na posljednjim izborima, ali je i nadalje razlika prevelika.

– Prema procjenama, realna brojka birača u Belom Manastiru trebala bi biti nešto veća od 7.500, a sigurno nije 9.260 – kaže gradonačelnik Ivan Doboš, dodajući da se ipak nešto počelo događati, jer je biračka lista nešto ”kraća”, a i u gradsku upravu dolazi sve više ljudi raspitivati se o odjavama.

Podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima evidentirano je 10.500 osoba, pa je jedan od mnogobrojnih komentatora na forumima, ne vjerujući onome što vidi, jednostavno napisao ”kol’ko nas ima, j….e kol’ko nas ima”. Višak birača nije zabilježen samo u Belom Manastiru, nego i većem broju baranjskih mjesta. Jedan od drastičnijih primjera nerazmjernosti je i Darda, a danima se prepričavao slučaj iz Jagodnjaka, kada je na jednoj adresi zabilježeno 60-ak stanara. Uoči prosinačkih predsjedničkih izbora Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, istaknuo je kako su neke nepravilnosti otklonjene zahvaljujući dobroj suradnji DIP-a s Ministarstvom uprave i Ministarstvom unutarnjih poslova, ali očito je da se na popisu birača još uvijek treba poraditi.

NA EU IZBORIMA POBIJEDIO SDP

Što se baranjskih izbornih rezultata za EU parlament tiče, najviše uspjeha imala je koalicijska lista predvođena SDP-om. Većinu je osvojila u šest od devet baranjskih jedinica lokalne samouprave (grad Beli Manastir, te općine Darda, Kneževi Vinogradi, Jagodnjak, Petlovac i Popovac). Lista koalicije HDZ, HSP AS i BUZ-a većinu je osvojila u općinama Bilje i Draž, dok je lista HDSSB, HDSSD, Zeleni HR pobijedila u općini Čeminac. Najviše birača izišlo je na birališta u općini Petlovac, njih 28,66 posto, a najmanje u općini Jagodnjak – 7,9 posto.

Glas Slavonije

Website Apps