INDEKS društvenog napretka je novi način mjerenja napretka kroz osnovne ljudske potrebe, umjesto tradicionalnih pokazatelja ekonomskog rasta.

Ovaj indeks razvio je profesor Michael Porter s Harvarda, a zemlje se rangiraju po mjerama društva i okoliša koje stoje iza blagostanja, prenosi Business Insider.

Ovo je deset društveno najnaprednijih zemalja:

10. Španjolska

Iako je ova zemlja godinama u ekonomskoj krizi, ako zapravo uspijete naći posao, neće vam biti tako loše. Štoviše, Španjolska je peta po kvaliteti zraka, vode i općenito po pitanju javne čistoće. Također, visoko obrazovanje je dostupno svima a razina tolerancije i društvene integracije je također na visokoj razini.

9. Francuska

Francuska je sedma po kvaliteti zraka, vode i čistoće, ali osobne slobode, sloboda medija i ljudska prava su na vrlo viskom nivou. Također je dopustila istospolne brakove, što je dodatno povisilo ocjenu ljudskih prava.

8. Japan

Kriminal je u ovoj zemlji na jako niskoj razini te je samim time i sigurnost građana na vrhu. Japanci također uživaju najveću pismenost kao i očekivanu životnu dob. Ipak, po održivosti ekosustava, Japan je tek na 40. mjestu.

7. Australija

Australija je uvjerljivo prva po pitanju osobnih sloboda, a hvali se i mogućnost napredovanja, dostupnost visokog obrazovanja. No, loši rezultati održivosti ekosustava (46. mjesto) koštali su Australce boljeg plasmana.

6. Sjedinjene Američke Države

Najbolji dokaz da ekonomsko bogatstvo nije sve je SAD, koji je debelo iza Španjolske po pitanju kvalitete zraka, vode i čistoće (13. mjesto), no dobro su ocijenjeni osobna sloboda, jednakost, integracija dok je očekivano, osobna sigurnost dosta lošija od prosjeka.

5. Njemačka

Poznata po disciplini i radnoj etici, Njemačka je prva u prehrani i osnovnoj zdravstvenoj njezi, druga po pitanju kvalitete zraka, vode i čistoće, no održivost ekosustava je tek na 39. mjestu.
Također se nisu iskazali u osobnim pravima i pristupu visokom osiguranju, ali zato je osobna sloboda rangirana jako visoko.

4. Kanada

Osobna sigurnost je na najvišoj razini u Kanadi, a za pohvalu je i visoka razina dobre ishrane i medicinska skrb. Kanada je na prvome mjestu i u ljudskim pravima, jednakosti i integraciji ali održivost ekosustava je na razočaravajućem 47. mjestu.

3. Švicarska

Osobna sigurnost je na prvom mjestu u Švicarskoj, kao medicinska skrb i osobna prava. Ipak, integracija je relativno loše rangirana, kao i dostupnost visokog obrazovanja.

2. Ujedinjeno Kraljevstvo

Kvaliteta zraka, vode, čistoća i osobna prava su na prvom mjestu, dok je osobna sigurnost nešto lošija, kao i osnovna medicinska skrb. Britanci također uživaju visok nivo osobnih sloboda i dobru dostupnost visokog obrazovanja.

1. Švedska

Simbol socijalne sigurnosti i “zemlja bez siromašnih” nije nikoga iznenadila svojom pobjedom: U Švedskoj ćete najlakše napredovati, ima najbolje ocjene po pitanju osobnog izbora, osobnih prava i sloboda i odličan pristup visokom obrazovanju. Također, sigurnost je na prvom mjestu.

Index.hr

Website Apps