EUROPSKI PROPISI

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na građane Lijepe naše počet će se primjenjivati niz europskih propisa, što uključuje i povrat novca za manjkave usluge.

Prema nedavnoj preporuci nezavisnog odvjetnika pri Sudu pravde Europske unije Niila Jääskinena, željeznički bi prijevoznici putnicima trebali biti dužni vratiti dio novca potrošenog na kupovinu karte čak i kad su vlakovi otkazani ili kasne zbog ‘više sile’, primjerice lošeg vremena.

Prema preporuci, o kojoj će u sljedećem razdoblju raspravljati spomenuti Sud pravde EU, putnicima bi se trebalo isplatiti do polovine iznosa cijene karte.

Postane li ova preporuka pravilo, odnosit će se i na hrvatske putnike s obzirom da bi Lijepa naša 1. srpnja trebala postati članica EU, piše Dnevnik.hr.

U Europi je već ranije donesen propis prema kojemu su avioprijevoznici putnicima dužni plaćati penale za kašnjenja aviona. Povrat novca za manjkavu uslugu može iznositi do 600 eura, a u slučaju izgubljene prtljage iznos odštete može dosegnuti i više od tisuću eura.

Danas.net.hr

 

Website Apps