HRVATSKA će od 1. srpnja dopustiti izdavanje vozačkih dozvola s fotografijama osoba koje nose marame i kape iz vjerskih ili zdravstvenih razloga.

Novim hrvatskim Pravilnikom o vozačkim dozvolama, u kojem su na preporuku javnog pravobranitelja izmijenjene odredbe o izgledu osoba na fotografijama, dopuštene su slike s kapama ili maramama za glavu koje se nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga.

Slično rješenje prihvaćeno je i u zemljama Europske unije, a nova pravila počet će se primjenjivati od 1. srpnja, odnosno ulaska Hrvatske u EU.

Naizgled neutralna odredba dovodila do višestruke diskriminacije po osnovi vjere i dobi

Prema “starom” Pravilniku, vozačku dozvolu na kojoj se nalazila fotografija osobe s pokrivalom za glavu policija je izdavala iznimno i to samo starijim osobama koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje.

“U postupku provedenom po pritužbi triju mlađih osoba muslimanske vjere kojima policija nije izdala dozvolu zbog marama koje su nosile na fotografijama, utvrdili smo kako je ovakva naizgled neutralna odredba, u stvarnosti dovodila do višestruke diskriminacije po osnovi vjere i dobi”, objavio je Ured pravobranitelja.

“Kako je riječ o fotografiji ljudskog lica, treba se upitati što je kod njega značajno za identifikaciju, odnosno koliko način odijevanja i pokrivalo za glavu (koje nije nikab niti burka) i koje se nosi svakodnevno, smanjuje mogućnost identifikacije osobe koja ga nosi, a pogotovo u kakvoj je vezi s njezinom dobi. Neka novija istraživanja pokazala su kako, suprotno uvriježenom stavu, važniju ulogu u prepoznavanja imaju obrve od očiju. Također, jednako važnu ulogu imaju unutarnje karakteristike lica (oči, nos…) kao i vanjske (kosa i oblik čeljusti). Pokrivalo za glavu koje nose neke starije osobe, ali i neke mlade muslimanke poput pritužiteljica, onemogućuje percepciju određenih vanjskih elemenata npr. kose, ali u tom slučaju upravo ono predstavlja njihovu vanjsku karakteristiku”, priopćeno je.

Index.hr

Website Apps