ODLAZAK ČELIČNE LADY

8. travnja 2013.

Umrla Margaret Thatcher

Poznata svjetska političarka Margaret Thatcher umrla je jutros od moždanog udara. Thatcher je preminula u 87. godini života.

Bila je bivša prva žena na položaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva, poznata kao Čelična Lady.

Njezin glasnogovornik obratio se javnosti i mediijima s riječima:

”S velikom tugom i žaljenjem Mark i Carol Thatcher javljaju da je njihova majka barunica Thatcher umrla danas ujutro od moždanog udara”.

Margaret Thatcher umrla je u 87. godini nakon teške bolesti, a posljednih nekoliko godina borila se demencijom i Alzheimerovom bolesti.

Margaret Thatcher rođena je 13. listopada 1925. u braku Alfreda i Beatrice Roberts u malom trgovačkom mjestu Grantham na istoku Engleske.

Kako je upoznala supruga?

Tijekom studija izabrana je za predsjednicu studenske udruge konzervativaca na oxfordskom sveučilištu. U svojim srednjim dvadesetim godinama kandidirala se na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima u Dartfordu (1950. i 1951.). Bila je tada najmlađa kadidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji ikad. Oba je puta izgubila, ali je u Dartfordu upoznala svog budućeg supruga Denisa Thatchera. Denis je bio mjesni poslovni čovjek koji je vodio obiteljsku tvrtku. Vjenčali su se 1951. i dvije godine kasnije (1953.) dobili blizance (sin Mark i kćerka Carol).

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća Margaret se školovala za odvjetnicu. Politički rad nije zapustila i 1959. uspjela je postati članica loklane skupištine Finchleya. Kada su se konzervativci vratili na vlast 1970. i premijer postao Edward Heath dobila je mjesto ministrice obrazovanja. Na mjestu ministrice imala je teške dane jer je početkom sedamdesetih Britaniju zahvatio val studentskog radikalizma. Svaki put kad bi se pojavila na prosvjedima izviždali bi je, a oporba je koristila svaku priliku da joj ospori sposobnost nošenja s problemima. Kompletna politička scena i društveno raspoloženje u Britaniji skretali su ulijevo što se Konzervativnoj stranici niti malo nije sviđalo. Na koncu konzervativci su izgubili vlast 1974. godine.

Nakon ovog poraza u Konzervativnoj je stranci počelo sazrijevati mišljenje kako su promjene unutar stranke nužne. Na unutarstrančkim izborima Thatcher se kandidralaza mjesto predsjednice stranke i u drugom krugu pobijedila. Postala je tako prva predsjednica Konzervativne stranke i prva žena vođa britanske oporbe.

Margaret postaje prva predsjednica vlade Velike Britanije

Nakon četverogodišnje vladavine laburista na općim izborima 1979. ponovno pobjeđuje Konzervativna stranka i Thatcher postaje prva predsjednica vlade Velike Britanije. Došavši na mjesto premijerke odmah je poduzela bolne i nužne rezove jer problemi s kojima se morala suočiti bili su veliki. Broj nezaposlenih dosezao je tri milijuna, inflacija je rasla, velik dio prerađivačke industrije je propao, a državni proračun je bio u minusu.

U proljeće 1981. britansko se gospodarstvo počelo oporavljati i premijerki je popularnost rasla. Iznenada u travnju 1982. pojavili su se problemi i na vanjskopolitičkom planu jer je argentinska vojska zauzela Faklande, otočje uz argentinsku obalu koje je kontrolirala Velika Britanija. Premijerka Thatcher nije dugo okljevala – poslala je britansku vojsku da uspostavi nadzor na otočjem. U lipnju iste godine (1982.) Faklandi su opet bili pod britanskom vlašću.

Nakon Faklanda, štrajk rudara i pokušaj atentata

Uspjeh na gospodarskom i vojnom planu donio je Thatcherici i Konzervativnoj stranci uvjerljivu pobjedu na općim izborima u lipnju 1983. godine. Na samom početku novog premijerskog mandata pojavio se novi problem – štrajk rudara (1984.-1985.) predvođen najvećim britanskim rudarskim sindikatom Nacionalnom unijom rudara.

Štrajk je na koncu završio neuspjehom za štrajkaše. Tada je to bila velika pobjeda Margaret Thatcher.

U listopadu 1984. na godišnjem saboru Konzervativne stranke u Brightonu IRA je pokušala atentat na Margaret Thatcher.

Srećom premijerka je uspjela proći bez povreda, ali su neki od njezinih kolega ozbiljno ozljeđene ili su pak preminuli. Na gospodarskom planu i dalje je bilježila dobre rezultate. Odlučila je, gdje je to moguće, prodavati državnu imovinu malim dioničarima kako bi što više ljudi, običnih građana, imalo udjela u nekom obliku vlasništva. Vlada je poticala ljude da kupuju vlastite kuće, da ulažu u privatne mirovinske fondove, da kupuju dionice na burzi i sl. Time je promovirala gospodarsku politiku koja je kasnije nazvana “narodni kapitalizam”.

U travnju 1986. dopustila je američkim ratnim zrakoplovima da iz britanskih baza napadnu Libiju. Zbog toga je pretrpjela žestoke kritike javnosti i medija.

Treći mandat, unatoč kritikama

Unatoč krizama i kritikama u lipnju 1987. osvojila je i treći mandat. U trećem je mandatu provela reforme u obrazovnom sustavu (1988.) uvela novi sustav poreza za lokalnu vlast (1989.) te reformirala zdravstveni sustav. Sve njezine mjere i reforme izazivale su sporove, a ponajviše uprvao novi sustav poreza za lokalnu vlast koji je njezin nasljednik u stranci i na mjestu premijera John Major napustio 1991. godine.

Na unutarpolitčkom planu stvari su se počele loše kretati krajem 1987. i početkom 1988. poglavito zbog posrtanja gospodarstva. Istovremeno počela je mijenjati politiku Konzervativne stranke iz proeuropske u euroskeptičnu. Kao prijelomna točka u toj politici uzima se njezin govor u Brugesu u rujnu 1988. Također iako je javnost bila kritična prema Reagnovoj politici ona je čvrsto stala uz njega i time izgubila dio simpatija. Međutim, kada je Mihail Gorbačov postao vođa Sovjetskog Saveza pozvala ga je u posjet (prosinac 1984.).

Tuđman je odlikovao

Kada se počelo pričati o ujedinjenu dvije Njemačke Margaret Thatcher je oštro ustrajavala na tome da do ujedinjena ne dođe.

Nakon unutarstranačkog previranja podnijela je ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990. i sa suzama u očima obratila se britanskoj javnosti priopćivši joj tu odluku. Nakon 11 i pol godina neprekinut vlast na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major.

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj (rujan 1998.) hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Margaret Thatcher Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom (jednim od najviših hrvatskih odlikovanja). A dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Zbog svoje odlučnosti i čvrstih stavova tijekom premijerskog mandata dobila je nadimak “Čelična lady”.

I.La.
08.
Website Apps