Latvijsko ministarstvo socijalne skrbi predlaže da se hrvatskim građanima ne postavljaju nikakve restrikcije na tržištu rada nakon 1. srpnja, kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Glasnogovornica Ministarstva socijalne skrbi Marika Kupče izjavila je za agenciju LETA da je prijedlog motiviran razlikama u plaćama u Hrvatskoj i Latviji, kao i hrvatskim migracijskim trendovima, te činjenicom da zajednica useljenih Hrvata nije u stanju privući veći broj svojih sunarodnjaka u tu zemlju.

Objašnjavaju svoj prijedlog i brojem nezaposlenih koji premašuje prosjek zemlja članica Unije u obje zemlje.

Prijedlog da se ne ograničava pristup tržištu rada objavljen je u informativnom izvješću koje će se usuglasiti s ostalim ministarstvima, te će biti dano na usvajanje vladi.

Podsjećaju da je latvijski parlament ratificirao sporazum o ulasku Hrvatske u EU tijekom 2012. godine i da taj sporazum omogućava svim državama Unije, uključujući Latviju, da postave ograničenja Hrvatima kod njihovog pristupa tržištu rada.

Bolje ‘prolazimo’ od Bugara i Rumunja, ali…

S druge strane, hrvatskim su radnicima barem na dvije godine pristup tržištu rada ograničile najprosperitetnije članice, poput Velike Britanije, Nizozemske i Njemačke. No, i to je bolje od prepreka koje su postavljene pred radnom snagom iz Bugarske i Rumunjske, koje će tržištu rada čak polovine zemalja EU moći pristupiti tek od 1. siječnja 2014. godine, dakle, sedam godina nakon pristupanja Uniji.

Danas.net.hr

Website Apps