Oko uvođenja poreza na nekretnine SDP i HNS nikako da se dogovore. I dalje imaju suprotna stajališta, no ministar financija zato previše ne mari. Završio je javnu raspravu i prijedlog zakona šalje na uži kabinet Vlade.

Ondje bi se trebao naći u idućih desetak dana, ali HNS-ovi ministri i dalje smatraju kako za njega još nije vrijeme.

Neslužbeno najvažnija se promjena odnosi na oporezivanje gospodarskih objekata. Istodobno planiraju se i izmjene zakona o porezu na promet nekretninama. Najveća je novost da se planira ukinuti porezna olakšica za kupnju prve nekretnine. Porez bi se s 5 smanjio na 3 posto za sve.

Za one kojima je to prva nekretnina to znači gubitak. Računica pokazuje sljedeće: za stan od 55 kvadrata po cijeni od tisuću i pol eura, umjesto dosadašnjeg oslobađanja od poreza u iznosu od 4.100 eura, trebali bi platiti 2.460 eura poreza.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da neslaganje u koaliciji oko poreza na nekretnine ne znači da će se odustati od uvođenja tog poreza te da će o svemu uskoro odlučiti uži kabinet Vlade.

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novinarima je uoči sjednice Vlade rekao kako HNS ne odustaje od svog stajališta te da porez na nekretnine ne treba uvoditi dok se ne ostvari gospodarski rast.

Linić je međutim rekao da ne razumije otkud zaključci da porez na nekretnine neće ići. Istaknuo je da koalicijski partneri mogu imati različita mišljenja o različitim pitanjima, ali da o tako važnom pitanju kao što je porez odlučuje Vlada.

Podsjetio je da je o uvođenju poreza na nekretnine provedena duga javna rasprava, zbog čega, kaže, prijedlog tek sada dolazi pred uži kabinet Vlade. Očito je da je mnogima od vas stalo da posvađate stranke. Mi ne moramo imati isti stav o svemu, imamo različite stavove, ali o porezu će odlučiti Vlada, jer je riječ o vrlo važnoj promjeni u poreznom sustavu, poručio je Linić.

A predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović smatra da je neslaganje s koalicijskim partnerom HNS-om oko uvođenja poreza na nekretnine jedina stvar u godinu i pol dana oko koje se nisu potpuno razumjeli te dodao da se o tom pitanju nastavljaju razgovori. Naš koalicijski partner ima određene rezerve prema tom zakonu i to je jedina stvar u mandatu vlade oko koje se nismo potpuno razumjeli. Nismo se u potpunosti razumjeli i nastavit ćemo razgovarati, rekao je Milanović novinarima.

Hrt.hr

Website Apps