Aukcija slika humanitarnog karaktera, čiji je sav prihod namijenjen gradnji crkve u etnoselu Gajić, održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Martinovo brdo iz Gajića.

Slike koje su se nudile na aukciji djela su poznatih akademskih slikara iz tri zemlje: Hrvatske, Mađarske i Srbije, a nastale su na tradicionalnoj slikarskoj koloniji Panon. Riječ je o ukupno 22 slike, koje potpisuje 15 umjetnika. To su: Franjo Takač, Laslo Petrik, Jakov Makaji, Vanja Zalaj, Andrija Bošnjak, Rada Zalaj, Geza Verebeš, Aleksandar Petrović, Sreto Balaž, Nevenka Džonlić, Ana Oršolić, Irena Čegar, Đuro Vidaković, Bilja Stanić i Attila Mihaly.

Slike su rađene u tehnikama akvarel, ulje na platnu i suhi pastel, a motivi su uglavnom baranjski. Na aukciji je bio i Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski, koji je kupio jednu sliku.

– Mještani Gajića imaju svoj stoljetni san. Želja im je sagraditi crkvu u svom etno selu. Zato aukciju održavamo pod sloganom Vjera i ljubav vode nas kroz život – kaže Janja Čeliković, predsjednica udruge Martinovo brdo.

U glazbenom dijelu programa nastupili su gajdašica Maja Kešić Masle iz Topolja i učiteljski zbor Providenca, iz OŠ Darda, pod ravnanjem Aleksandre Čeliković Cvidrak. Organizaciju ove humanitarne aukcije pomogla je prof. Eržebet Tomić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poetika. Na žalost, na aukciji u HNK-u nije prodano mnogo slika, stoga će se aukcija ponoviti.

Glas Slavonije

Website Apps