Austrija planira na dvije godine uvesti ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, potvrđeno je iz austrijskog Saveznog ministarstva rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Austrija će ograničenje na zapošljavanje hrvatskim radnicima prvo uvesti na rok od dvije godine, nakon čega će se ispitati stanje na tržištu rada i na osnovi toga će se donijeti odluka o daljnjim koracima u okviru zakona, doznaje se u austrijskom ministarstvu.

Njemačka vlada je prva u siječnju objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane i sezonske radnike. U ožujku je to objavila i Nizozemska, a očekuje se da će to učiniti još nekoliko država članica.S druge strane, Češka je objavila da neće uvesti ograničenja za hrvatske radnike.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila i za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine. Ograničenje rada u Austriji može, ovisno o situaciji na tamošnjem tržištu rada, biti produljeno na još tri godine, te nakon toga na još dvije, što je ukupno sedam godina. Austrijski portal FriedlNews objavio je, pozivajući se na austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, da će Austrija za hrvatske radnike iskoristiti maksimalno prijelazno razdoblje od sedam godina za slobodan pristup tržištu rada.

Dnevnik.hr

Website Apps