DILJEM Starog kontinenta obilježava se Dan Europe u spomen na Schumannovu deklaraciju iz 1950. kojom je osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik, što se smatra početkom stvaranja Europske unije. Uz svoj dan Europa obilježava i pobjedu nad fašizmom.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, u kojoj traje 14. Europski tjedan, posljednji uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ove se godine održava u znaku Europske godine građana, pa je glavna pozornost posvećena pravima koja ima svaki građanin EU-a. I ove se godine u nizu gradova održava mnoštvo aktivnosti na kojima se posjetitelji mogu upoznati s mogućnostima koje im kao budućim građanima EU-a donosi članstvo u Uniji.

“Neće biti carinika na granicama, proizvodi će se moći izvoziti na tržište EU bez bilo kakvih dodatnih carina. Cijena hrane za očekivati je da će se spustiti budući da i danas naši ljudi idu preko granice u Mađarsku, Sloveniju kupovati hranu zato što je jeftinija”, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Diljem Europe obilježava se i Dan pobjede nad fašizmom, Naime, na današnji dan 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Index.hr

Website Apps