Nakon ulaska u Europsku uniju hrvatski će državljani za privremenog boravka u drugoj članici EU-a putem europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) imati pravo na zdravstvenu zaštitu. Po jednakim uvjetima neodgodivom zdravstvenom zaštitom u Hrvatskoj će se moći koristiti državljani zemalja EU-a.

Na temelju EKZO-a, osigurana osoba HZZO-a koja se tijekom privremenog boravka u drugoj državi članici EU-a iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću imat će pravo koristiti se zdravstvenom zaštitom koja se ne može odgoditi do njezina planiranog povratka u Hrvatsku.

Uvjet za izdavanje EKZO-a jest uredan status u obveznome zdravstvenom osiguranju pri HZZO-u, a karticu će osiguranoj osobi, na temelju njezina zahtjeva, besplatno izdati područni ured HZZO-a na čijem području ima prebivalište.

EKZO neće zamijeniti zdravstvenu iskaznicu u Hrvatskoj na temelju koje će građani i dalje ostvarivati zdravstvenu zaštitu kao do sada.

Na temelju EKZO-a moći će se koristiti neodgodivom zdravstvenom zaštitom tijekom privremenog boravka radi privatnog posla, za vrijeme rada, stručnog usavršavanja, izobrazbe ili službenog puta u državama članicama EU-a.

Kad je riječ o planiranom liječenju u zemljama EU-a, i nakon 1. srpnja za to će biti potrebno odobrenje HZZO-a.

Novina je također da će nakon 25. listopada ove godine državljani EU-a u hrvatskim ljekarnama moći podići lijek na recept izdan u drugoj državi članici EU-a.

Hrt.hr

Website Apps