U Općini Bilje danas je predstavljen projekt prekogranične suradnje sa Srbijom pod nazivom Panonia organica iz IPA programa vrijedan približno 380 tisuća eura. Ovo je prvi EU projekt u kojem je Općina Bilje nositelj. Nositelj sa srbijanske strane je Zelena mreža Vojvodine, a partneri u projektu su Centar za poduzetništvo Osijek, Tržnica d.o.o. Osijek i Udruga EcoruralNet Osijek, te Zdravo organic d.o.o. Selenča i Inno Focus Beograd iz Republike Srbije.

Panonia organicaje projekt namijenjen proizvođačima ekološki uzgojene hrane i drugima koji su uključeni u organsku poljoprivredu, te lokalnoj i regionalnoj samoupravi, sveučilištima, centrima za istraživanje i razvoj, fakultetima i školama u obje države.

Projekt traje 18 mjeseci, do listopada 2014. godine.  U prvih šest mjeseci radit će se mapiranje proizvođača na prostoru Osječko-baranjske županije, kojih je zasad registrirano 200-ak, no nikada nije odrađeno detaljno mapiranje. Najveći je problem u tome što mali proizvođači nemaju dovoljno svojih proizvoda kako bi napali veliko tržište. Ovaj projekt omogućit će im okrupnjavanje te plasman i u Slavoniji i Vojvodini.

Opći ciljprojekta je unapređenje prekogranične trgovinske suradnje između proizvođača organske hrane u cilju bolje promocije njihove ponude u istočnoj Slavoniji i zapadnojVojvodini.

Očekivani rezultati projekta su identificiranje i mapiranje najmanje 100 proizvođača organske hrane, izrada karte proizvođača zdrave hrane, popunjena baze podataka podacima o proizvođačima organske hrane i izrada web portala, identificirani novi kanali distribucije i nova tržišta za proizvođače organske hrane, kupljen kuhinjski inkubator za potrebeedukacijskih aktivnosti i održivosti projekta, te organizacija sajma u Osijeku i Novom Sadu.
Website Apps