Ustavni sud donio je odluku. Privremeno se zabranjuje spolni odgoj u osnovnim i srednjim školama zbog nepoštivanja procedura prilikom njegovog donošenja.

Ustavni sud je odlučio kako privremeno ukida zdravstveni odgoj, odnosno sporan 4. modul zbog nepoštivanja procedura. Naime, prilikom donošenja, zakon nije objavljen u Narodnim Novinama prije stupanja na snagu.

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači te odredio da će se do donošenja novog kurikuluma, usklađenog s ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji zdravstvenog odgoja prema programu koji se provodio do početka ove školske godine.

Iako je sporan tek njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se ‘ustavnopravno sporne točke’ odnose na cijeli dokument. Po riječima suca izvjestitelja Mate Arlovića država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece.

‘U konkretnom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece’, ustvrdio je Arlović.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zaključila je da najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu. ‘No traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima’, kazala je Omejec.

Podsjetila je da je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti.

Podsjetimo,udruge Grozd i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, po kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj, uključujući i njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju.

Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom. Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Dnevnik.hr

Website Apps