VOJNE AVIOKARTE STIŽU IZ BEOGRADA

Nešto manje od dva mjeseca preostala su do isteka roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Taj se rok, 30. lipnja, neće produžavati, ponovila je više puta ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, napominjući i to kako je dovoljno do zadanog datuma predati bar zahtjev, a ostalu dokumentaciju zatim nadopunjavati.

Ministarstvo je, osim toga, pronašlo i rješenje za vlasnike objekata koji nisu sigurni je li njihov objekt sagrađen prije 15. veljače 1968. Sve zgrade sagrađene prije tog datuma, naime, smatraju se legalnima i njihovi vlasnici ne moraju u postupak ozakonjenja, no vjerojatno ima i nemali broj onih koji u točno vrijeme gradnje nisu sigurni. Rješenje za njihove dvojbe dolazi iz Beograda. Ministarstvo je, naime, s tamošnjim Vojnogeografskim institutom, u čijem su posjedu detaljne snimke Hrvatske iz zraka iz tog vremena, dogovorilo da nam do kraja svibnja ustupi te karte, zahvaljujući kojima će svatko tko je u dilemi, u nadležnom katastru moći vidjeti je li kuća sagrađena prije ili poslije sredine veljače 1968. godine.

“Kad smo krenuli s postupkom legalizacije, bili smo uvjereni da je gotovo cijela Hrvatska ‘pokrivena’ snimkama iz zraka, no ispostavilo se da dosta podataka ipak nema. Kako je posao snimanja iz zraka u to vrijeme, i za cijelu bivšu Jugoslaviju, napravila tadašnja vojska, dosjetili smo se da iz Beograda, iz Vojnogeografskog instituta, zatražimo te snimke, njima ionako nepotrebne. Stići će nam do kraja ovog mjeseca, preuzet će ih naš katastar i svima zainteresiranima omogućiti uvid u njih. Time više neće biti potrebe da naši građani uzalud odlaze u Beograd po te snimke”, ističe ministrica Mrak-Taritaš, pojašnjavajući kako se u Beogradu snimka može dobiti za 150 eura, uz potvrdu na ćirilici, što traži dodatni trošak prijevoda, i na kraju ne vrijedi, jer nije riječ o službenim kartama Hrvatske. Sada će to, međutim, biti – službene hrvatske karte na temelju kojih će, uz trošak od 115 kuna, bilo tko moći dobiti potvrdu o stanju na terenu prije 45 godina.

Kako napominje ministrica, nema panike, ni ako snimke iz Beograda ne stignu do kraja ovog mjeseca, a rok za predaju zahtjeva za legalizaciju istječe zadnjeg dana lipnja. Ako je netko za svoj objekt siguran da je sagrađen prije 15. veljače 1968., potvrđuje ministrica, u postupak legalizacije ne mora, a ako dilema ipak postoji, no karte iz Beograda još nisu stigle, bitno je da preda zahtjev za legalizaciju, bez ostalih papira. Kad snimke iz Vojnogeografskog instituta dođu, zahtjev se može povući ako se pokaže da je kuća ipak građena prije veljače 1968. godine. Nakon 30. lipnja više neće biti moguće podnijeti ni zahtjev, naglašava ministrica.

115 kuna stajat će potvrda o stanju na terenu prije 45 godina

ZGRADE SAGRAĐENE PRIJE 15. VELJAČE 1968. GODINE SMATRAJU SE LEGALNIMA

Glas Slavonije

Website Apps