Stižu nove osobne iskaznice

2. svibnja 2013.

VLADA će na današnjoj sjednici predložiti izmjene Zakona o osobnoj iskaznici. Nova pravila u proceduri izdavanja i izgledu novih isprava stupaju na snagu 1. srpnja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju…

Nova redizajnirana osobna iskaznica sadržavala bi OIB, u prvoj fazi ne bi bila elektronička, ali bi bila pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka. Novina je i da će pravo na izradu osobne iskaznice od 1. srpnja imati i mlađi od 16 godina, doslovno svi građani Hrvatske, i to kako im za kretanje unutar Europske unije roditelji ne bi morali izrađivati putovnice, čije je izdavanje skuplje i koje se moraju obnavljati u kraćim intervalima.
Dječja osobna iskaznica vrijedila bi pet godina. Predlaže se i da se dobnu granicu od koje se osobna iskaznica izdaje s rokom važenja od 10 godina spusti sa 27 na 21 godinu života, jer vladajući ocjenjuju da se osobni izgled osoba starijih od 21 godine više bitno ne mijenja. Dosadašnje osobne iskaznice vrijedit će i nakon ulaska u Europsku uniju, do isteka valjanosti.
Website Apps