Dan antifašističke borbe

22. lipnja 2013.

Danas je dan antifašističke borbe koji se obilježava u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Bio je to prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, a njegovo je osnivanje označilo početak organizirane antifašističke borbe na ovim prostorima.

“Okupili su se i rekli da zapravo idu u borbu protiv najmoćnijeg ratnog stroja koji je u tom trenutku bio toliko nevjerojatno uspješan da je njihov potez izgledao poput ludosti, i više nego lude hrabrosti”, istaknuo je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Odred je imao 77 boraca, uglavnom su izvodili diverzije, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je njih 38. Prvi sisački partizanski odred za sobom je u borbu protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije povukao više od 500.000 hrvatskih građana.

“Bitno je da mladi uče istinu”

Obilježavanje tog datuma stoga je itekako važno za hrvatsku povijest, ističe Jakovina.

“Važno je jer su Europa i svijet kakav danas postoji utemeljeni na onome što se dogodilo između 1939. i 1945. godine, dakle na pobjedi nad tom esencijom zla kakvu je predstavljao ratni stroj kojeg je Hitler stvorio” , kaže Jakovina.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ratko Maričić poručuje kako je obilježavanje ovog datuma bitno kako bi i mladi naučili istinu o jednoj generaciji koja je ostavila dubok trag u našoj novijoj povijesti.

“Mi smo suočeni s činjenicom da u posljednjih dvadesetak godina naše mlade generacije nisu baš sasvim učile o svim povijesnim događajima sasvim dobro. Bitno je da uče istinu, istina je nešto što je nepobitno, ona se može gledati s ove ili s one strane, može se relativizirati, ali je ona je uvijek istina i ostaje nepobijeđena”, naglasio je Maričić.

Index.hr

 

Website Apps