Pet od ukupno 14 autora i voditelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. Željko Jozić predstavili su novi Hrvatski pravopis, koji je dostupan na internetskoj stranici pravopis.hr. Novi pravopis je prošao javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

“Poštovani čitatelji,

pred vama je Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Prijedlog o njegovoj izradi prihvaćen je u lipnju 2012. godine na sjednici Znanstvenoga vijeća, a njegova radna inačica upućena je u jednomjesečnu javnu raspravu 15. travnja 2013. godine. U nju se uključilo više od 400 jezikoslovaca, stručnjaka raznih profila i zainteresiranih govornika hrvatskoga jezika s brojnim prijedlozima i primjedbama.

Na izvanrednoj sjednici Znanstvenoga vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održanoj 4. lipnja 2013. godine, nakon izmjena koje su rezultat javne rasprave, prihvaćena je konačna inačica Hrvatskoga pravopisa koja je pred vama.

Znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje daju govornicima hrvatskoga jezika Hrvatski pravopis na neograničeno korištenje bez ikakve naknade.

Svoje prijedloge i komentare možete slati na e-adresu pravopis@ihjj.hr”, stoji u uvodnoj riječi autora novog Hrvatskog pravopisa na pravopis.hr.

U javnoj raspravi sudjelovalo više od 400 jezikoslovaca

Na predstavljanju je voditelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. Željko Jozić, istaknuo kako je ovaj pravopis jedinstven jer je u jednomjesečnoj javnoj raspravi prošao kritike svih jezikoslovaca i prvi je besplatan pravopis kojime se svi mogu koristiti na internetu, prenosi agencija Anadolija.

“Pravopis je nastojao objediniti hrvatsku tradiciju i suvremenu hrvatsku pravopisnu praksu”, rekao je Jozić te dodao kako se ovim pravopisom nastoji prekinuti višegodišnje prijepore koji vladaju među hrvatskim jezikoslovcima. U javnoj raspravi je sudjelovalo više od 400 pojedinaca, neki od predloženih prijedloga su ugrađeni, a svi su objavljeni na mrežnim stranicama Instituta.

Od zanimljivih promjena, riječ Crkva pisat će se velikim slovom u sintagmama poput Katolička Crkva, što do sad nije bilo praksa. Pravopis ostavlja dvojnim mogućnosti pisanja bregovi i brjegovi, strelica i strjelica, ali preporučuje bregovi i strelica, isto tako omogućava pisanje najesen ili na jesen, uime ili u ime, ovisno o potrebi.

U Europskoj uniji, riječ unija piše se malim slovom jer EU nije klasično država, poput SAD-a, naprimjer. Ne preporučuje se upotreba stranih riječi, ukoliko postoji kvalitetna zamjena za nju u hrvatskom jeziku, ali su sve često korištene riječi, posebno anglizmi, uvrštene u novi pravopis. Pravopis je ostavio dvojnosti, ali je, gdje god se moglo, preporučeno kako pisati bliže standardnom jeziku.

Tiskana verzija ovog pravopisa izlazi u rujnu

Pravopis ima rječničku tražilicu u koju korisnici upisujući riječ koju traže tako da odmah dobivaju rješenje kako se tražena riječ pravilno piše i postoji li njezina bolja, preporučena inačica. Tražilica u bazi ima 35.000 pravopisno zanimljivih riječi, a stariji pravopisi imali su maksimalno 25.000 riječi, što je i kvantitativni odmak u odnosu na pravopisnu povijest.

Primjedbe na pravopis se još uvijek primaju na stranicama Instituta, što ostavlja mogućnost da pravopis dobije još veći obujam. Tiskana verzija ovog pravopisa izlazi u rujnu, rekao je dr. Jozić, glavni urednik i čelnik Instituta za jezik i jezikoslovlje.

Index.hr

Website Apps