KRIVOTVORINA JE SVE VIŠE

Hrvatski carinici su tijekom 2012. godine zaustavili ukupno 855.594 krivotvorena proizvoda, većinom odjeće, obuće i modnih dodataka, koje će uništiti jer se radi – kažu – o nelegalnim proizvodima koji su ujedno vrlo često štetni ili opasni za zdravlje.

“U proizvodnji krivotvorenih proizvoda koriste se sirovine koje su štetne za zdravlje, primjerice azo boje, ftalati, formaldehid, teški metali i slično, zato što su dostupniji i jeftiniji od odobrenih i zdravstveno ispitanih sirovina. Osim toga, određeni proizvodi, primjerice, strojevi, kućanski aparati ili tehnički proizvodi ne prolaze testiranja kakvoće i sigurnosti rukovanja pa su stoga potencijalna opasnost za korisnika”, objasnili su u Carinskoj upravi za Večernji list.

S obzirom na to da će nakon ulaska u Europsku uniju hrvatskim građanima biti dostupnija kupnja izvan Hrvatske, što će mnoge nagnati i na češće kupovanje putem interneta, u Carinskoj upravi su dali i par savjeta za sigurnu online kupovinu.

Savjeti za online kupovinu brendiranih proizvoda

“Kupuju li građani brendirani proizvod putem interneta, taj proizvod neka potraže i naruče putem web trgovine nositelja prava ili njegova ovlaštenog internetskog prodavatelja, a nikako pretragom najpovoljnijeg proizvoda na internet-oglasnicima ili web stranicama, posebno iz Kine, Indije, Hong Konga, Singapura, Tajvana i slično, koje ni na koji način nije moguće dovesti u vezu s nositeljem prava”, pojašnjavaju.

Inače, vrijednost globalne trgovine krivotvorinama iznosi vrtoglavih 200 milijardi eura godišnje, gotovo kao i trgovina drogom. Modni luksuzni predmeti premašuju polovicu te svote, a u 2010. i 2011. godini europski su carinici otkrili 11 posto više lažnih proizvoda u odnosu na prethodnu godinu. Carinici u Europskoj uniji 2011. godine otkrili su i zaustavili 115 milijuna komada robe ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura, a trećina tih proizvoda bila je nesigurna za zdravlje potrošača. Većinu krivotvorina potrošači su naručivali internetom.

Danas.net.hr

 

Next Post
»
Website Apps