Od 1. srpnja EURES će biti otvoren i našim građanima. Putem te europske mreže zavoda za zapošljavanje građani će moći poslati svoj životopis, otvoriti korisnički račun i kontaktirati s mogućim poslodavcima diljem Europe.

Od 1. srpnja EURES će biti otvoren i našim građanima. Putem te europske mreže zavoda za zapošljavanje građani će moći poslati svoj životopis, otvoriti korisnički račun i kontaktirati s mogućim poslodavcima diljem Europe.

Neki su to već učinili, pa je tako među 1,1 milijuna životopisa koji su u optjecaju na toj mreži, njih 2.677 poslali su hrvatski građani. Nakon što se otvori korisnički račun na EURES-u i ispune svi podaci, mogu vas kontaktirati EURES-ovi savjetnici, njih više od 850 kao i poslodavci. Mailom, Skypeom ili telefonom.

A od 1. srpnja, poslodavci koji traže radnike iz te mreže u kojoj je 31 zemlja, članice EU-a, te Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska, slobodna radna mjesta će moći oglašavati na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji za 12 dana ulazi u tu europsku mrežu javnih burzi.

Najtraženija zanimanja prema podacima EURES-a

Zasad su najtraženija zanimanja na europskoj burzi sistem – inženjeri i programeri, kuhari, konobari, barmeni, strojarski inženjeri i tehničari, prodavači, računalni stručnjaci i inženjeri, prodajni i marketing menadžeri, razni diplomirani inženjeri, inženjeri elektronike i tehničari.

Šanse su veće, ali neće biti lako pronaći posao

Od 1. srpnja šanse za nalazak posla u inozemstvu hrvatskim građanima svakako se povećavaju, no neće biti lako je europske zemlje trese golema nezaposlenost, budući da postao traži ukupno 26,5 milijuna ljudi, a ograničavanje zapošljavanja hrvatskih radnika uvela je Belgija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Velika Britanija i Slovenija.

Sve te zemlje štite vlastita tržišta radne snage, ali to ograničavanje ne znači da su one svoja vrata potpuno zatvorile, nego će i dalje zapošljavati u skladu s kvotama i radnim dozvolama za strance.

Njemačka je osobito zanimljiva

Njemačka je u siječnju objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane koji nađu posao koji odgovora njihovoj naobrazbi, te za sezonske radnike.

Njemačka je osobito zanimljiva mnogima nezaposlenim Europljanima jer je gospodarski motor koji uvijek treba radnu snagu.

Moj-posao.net

Website Apps